Home > Wat biedt Heilig Vuur > Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek

Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek

 • Wil je diep gewortelde patronen bij jezelf nog beter leren (her)kennen en helen?
 • Wil je je kennis en ervaring met systemisch werken verder verdiepen en combineren met nieuwe, reconstruerende opstellingsvormen en rituelen?
 • Wil je onderzoeken welk aspect, talent of gevoel bij jou in de schaduw staat? Wat daar de oorzaak van is en hoe je het weer kunt terughalen zodat het een bron van kracht wordt?
 • Wil je weten hoe je je mannelijke of vrouwelijke essentie optimaal kunt inzetten?
 • Wil je leren hoe je dit alles als leidinggevende, adviseur, coach of professional in je werk kunt toepassen en zo je persoonlijk leiderschap in de praktijk verstevigt?

 

Tijdens de Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek gaan we aan het werk met deze vragen. Je gaat in op wat er bij jou in de schaduw staat en hoe je dat maskeert met trance, aanpassingen en schaduwgedrag. De ontkenning van je schaduwzijde is een menselijke eigenschap die in ons allemaal ligt verborgen. Het is niet gemakkelijk om je schaduw te ontdekken. Je schaduw uit zich altijd indirect, bijvoorbeeld in: gedrag, machtspatronen, heimelijke gevoelens en schaamte, schuldgevoelens, verslavingen, normen, oordelen, versprekingen, humor, dromen en creativiteit. Bovendien komt je schaduw vanzelf naar je toe als je de middelbare leeftijd bereikt of na een ingrijpende gebeurtenis. De zevende editie van deze opleiding start op 11 september 2020 en is een vervolg op de Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek.

 

Een reis naar je schaduw

De master is een reis naar je schaduw. In elk systeem staan bepaalde gevoelens, talenten of aspecten in de schaduw. Belangrijke schaduwthema's zijn macht, geld en seksualiteit. Maar ook kwetsbaarheid, kracht, gezondheid, ziekte, donker, licht, mannelijkheid, vrouwelijkheid, falen of juist 'succes nemen' kunnen verborgen gevoelens, talenten of aspecten zijn. Het werken met systeemdynamieken is zielenwerk en gaat over insluiten. De master gaat over het weer insluiten van een verborgen aspect, talent of gevoel. Dat aspect, talent of gevoel staat niet zomaar in de schaduw. Je hebt het daar onder gebracht vanwege een grote loyaliteit aan je systeem van herkomst of aan een persoon of gebeurtenis daarin. Het maakt dat je gebonden bent en niet autonoom in je leven en werk.

 

Transformatie naar een positieve kracht

Het begrip schaduw komt voort uit de ontdekkingen van Freud en Jung. Jung benadrukt dat heelwording niet alleen plaatsvindt door het doen van het 'goede', maar ook en vooral door het willen leren kennen van wat je in het duister verborgen houdt. Als je dat niet wilt, kunnen de energieën uit de verborgen wereld destructief worden voor jezelf en je omgeving. Uit de systemische theorie weten we dat een onbewuste identificatie met iets of iemand uit je systeem van herkomst bij je terug komt als een schaduw. In deze opleiding volgen we het spoor van de schaduw om de wortel ervan te kunnen belichten. Als dat lukt, dan kan er een helende beweging ontstaan en verliest de schaduw zijn belemmerende, schadelijke of zelfs destructieve kracht. We kunnen datgene wat in de schaduw stond weer insluiten en transformeren naar een positieve kracht in ons leven en werk.

 

Wiel van de vier windrichtingen

Tijdens de master zullen we ook werken met het wiel van de vier windrichtingen als instrument voor systemische vraagstukken. Het is een tijdloze plattegrond die in vele sjamanistische culturen bekend is. De windrichtingen zijn onder andere gekoppeld aan de vier seizoenen en de basisritmes van de natuur. Panta rei betekent alles stroomt en is een belangrijk basisprincipe in de natuur waar alles voortdurend in beweging is. De lente (het oosten) staat daarbij voor de start van al het nieuwe, de zomer (het zuiden) staat voor volheid en belichaming, de herfst (het westen) staat voor het loslaten en schoonmaken en de winter (het noorden) staat voor het metaperspectief, de leegte en het vormeloze. Op het wiel heeft elke mogelijke menselijke ervaring een plek; het is een systemische landkaart met een ongekende diepgang die je helpt een weg te vinden op emotioneel, psychologisch en spiritueel niveau.

 

Uniek houten exemplaar

Tot nu toe kregen de deelnemers een stoffen exemplaar van het wiel om mee te leren werken. Vanaf 2020, krijgen de deelnemers een exclusief wiel van verschillende soorten hout, die symbool staan voor de betekenis van de windrichtingen. In de Hooiberg zullen we naast een groot stoffen wiel, voortaan ook werken met een groot wiel van hout dat een doorsnee heeft van 125 cm. Dit wiel is ontworpen en gemaakt door Harry van Zomeren, deelnemer in 2019-2020, als onderdeel van zijn ontwikkelproces. Het wiel bestaat uit houtsoorten die passen bij de windrichting waar ze geplaatst zijn; Esdoorn voor het noorden, Meidoorn voor het oosten, Olijfhout voor het zuiden en Taxus voor het westen. Het frame is gemaakt van Walnoot. Wil je meer weten over het houten wiel of een klein exemplaar (Ø15 cm en prijs € 49,50) bestellen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier. Op de foto zie je een klein en een middelgroot exemplaar (Ø 50 cm).

 

 

Werkwijze

 • De Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek is een intensieve opleiding van zestien dagen, verdeeld over acht blokken; twee dagen per maand.
 • Theorie, praktijk, lichaamswerk en meditatie wisselen elkaar af.
 • Je gaat op diepgaande wijze aan de slag met je persoonlijke en professionele vragen. We werken in kleine groepen (maximaal 12 personen) waardoor er veel aandacht is voor jouw persoonlijke proces. In elk lesblok kom je dan ook zelf aan de beurt om te ontdekken hoe jouw thema daar aan de orde is.
 • We werken met de vragen van de individuele deelnemers. Steeds is er gelegenheid om vragen te stellen over de toepassingen van de gebruikte technieken in het eigen leven, werkgebied en in de eigen praktijk. Alleen als je deze technieken door veel oefening goed zelf hebt leren beheersen, kun je ze uiteindelijk ook voor anderen inzetten.
 • Tijdens de blokken leer je hoe je het 'klassieke' werken met systeemdynamieken naar weer een diepere laag kunt brengen door combinaties met nieuwe, reconstruerende opstellingsvormen en sjamanistische rituelen over genezing en voorouders. We maken gebruik van systemische 'plattegronden' zoals het wiel van de vier windrichtingen en het Systemic Ritual©.
 • Belangrijke thema's zijn: het voorouderveld, het gebruik van interne en externe krachtbronnen, de werking van projectie, overdracht en tegenoverdracht, de niveaus en meervoudigheid van de ziel, dader- en slachtofferschap, ziekte en gezondheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid, seksualiteit en helende zinnen.
 • We vormen intervisiegroepen, zodat de deelnemers tussen de blokken het geleerde in de praktijk kunnen onderzoeken en oefenen.
 • Na afloop heb je een volgende stap gezet in je persoonlijke en professionele ontwikkeling, je systemische manier van waarnemen en de toepassing daarvan in werk en privé. Je hebt geleerd hoe je dat wat bij jou in de schaduw staat, kunt omzetten in positieve kracht.
 • Aan het eind van de master laat je zien dat je de stof beheerst, krijg je persoonlijke feedback op jouw ontwikkelproces en ontvang je een certificaat.

 

Wanneer en waar

 

De zevende editie van deze master heeft plaats op:

 

Blok 1: 11 en 12 september 2020

Blok 2: 9 en 10 oktober 2020

Blok 3: 6 en 7 november 2020

Blok 4: 11 en 12 december 2020

Blok 5: 22 en 23 januari 2021

Blok 6: 5 en 6 maart 2021

Blok 7: 9 en 10 april 2021

Blok 8: 21 en 22 mei 2021

 

Locatie: Hooiberg Breeveld, Breeveld 16, Woerden

 

Prijs

Particulieren: € 3450,-*

Organisaties: € 4750,- *

* excl. 21% BTW, inclusief koffie/thee, lunches en lesmateriaal.

 

De Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek heb ik ervaren als een ongelooflijk mooie en diepe reis. Via mijn systeem van herkomst terug naar de verstrikkingen die daar ontstaan zijn, de talenten die het mij opgeleverd heeft en de worsteling om de kanten van mezelf die ik in de schaduw heb gezet weer terug te halen. In mijn geval met mildheid leren kijken naar mijn streven om “het beste jongetje van de klas” te zijn, weer op mijn eigen plek te gaan staan en vandaaruit het volle leven in te stappen. De master is zeer rijk door het werken met hulpbronnen, supportcircels en het instrument: het wiel van de 4 richtingen. Alles bij elkaar een prachtige reis onder de professionele en warme begeleiding van Irene: met oog voor wat er nodig is en de liefdevolle uitnodiging om te stretchen naar een volgende stap. En dat alles in een veilige setting in de sfeervol verbouwde hooiberg. Heel erg blij mee en van harte aanbevolen!

Harry van Zomeren, Rijksvastgoedbedrijf, deelnemer Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 2019-2020

Het volgen van de basisopleiding (2017 - 2018) en de vervolgopleiding (2018-2019) bij Irene Grijpink van Heilig Vuur, heeft mij veel inzichten gegeven met betrekking tot mijn eigen leven. Dit heeft mij sterker gemaakt en ik kan de up’s en down’s beter hanteren en doorleven. Gedurende lange tijd had systemisch werken mijn belangstelling, maar er echt induiken was voor mij een hele grote stap. Deze twee intensieve, leerzame jaren had ik niet willen missen, waarbij ook het groepsproces voor mij verrassend leerzaam bleek te zijn. Belangrijke leerpunten voor mij: inzichten in familiedynamieken; familiesystemen met verstrikkingen en voorouderveld; leren dat emoties er mogen zijn (insluiten); leren accepteren van ingewikkelde situaties; ontmoeting met mijn schaduwkanten - een heftige confrontatie-; goed zorgen voor mezelf om iets te kunnen (blijven) betekenen voor de ander; mijn eigen grenzen leren kennen en aangeven. Irene’s deskundigheid, belezenheid, creativiteit, gevoel voor humor, zelfreflecterend vermogen en mensenkennis maken dat een groot gevoel van veiligheid wordt gecreëerd binnen de opleiding, waardoor ik zelf enorme stappen heb kunnen zetten op het gebied van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Madelon Koning

Onlangs heb ik de Vervolgopleiding Systemisch Werken en Rituelen 2018-2019 afgerond. Mijn Heilig Vuur is gedurende de opleiding steeds meer gaan branden! Ik voel me sterker en ik ben meer in mijn kracht komen staan in het leven. Irene is daarbij met mij mijn proces aangegaan, tot zover ik kon reiken en soms zelfs nog wat verder. Irene begeleidt met grote deskundigheid en zorgvuldigheid, op een prettige, liefdevolle en uitnodigende manier. Daar waar nodig, pakt ze flink door en laat je voelen waar je van weg wilt gaan. Daarna is het oogsten! Deze opleiding heeft me zoveel meer gebracht dan ik had verwacht of durven dromen! 

H.

Het volgen van een opleiding bij Heilig Vuur is geen easy ride maar heeft wel een behouden aankomst! Zowel tijdens de basisopleiding, die ik volgde in 2017-2018, in als in de vervolgopleiding, in 2018-2019, worden theorie, verschillende oefeningen en familieopstellingen afgewisseld. Mijn ontmoeting met Heilig Vuur was op een moment in mijn leven waarin ik op een dieptepunt was aangekomen. Ik was ten einde raad. Mijn leven was door de ogen van anderen op dat moment een picture perfect. Ik schaamde me dat ik dat zelf niet kon zien. Via een collega kwam ik in aanraking met Irene en voelde direct dat Heilig Vuur de plek was waarin ik mijzelf weer zou kunnen vinden. Irene weet feilloos wat er nodig is om daar waar jij bevroren bent weer beweging te laten ontstaan. Mijn thema was weer durven en kunnen voelen. Juist nu alles zo mooi in mijn leven was, belandde ik in een donker dal en zag geen uitweg. Nu weet ik dat het de schreeuw van mijn ziel was. Die roep wegdrukken, lukte mij niet meer. Het proces van heel worden, dwars door de woestenij op zoek naar verloren zielendelen en deze terugvorderen, had ik met niemand anders op deze manier kunnen doen dan samen met Irene. Heel voorzichtig stapje voor stapje telkens opnieuw weer voelen en uitreiken. Meegenomen worden aan de hand. Door de oogharen, kijken en voelen en zacht aangemoedigd worden: blijven kijken Joyce!, totdat de zucht daar was en het weer kon stromen. Ik heb mijn verloren zielendelen tijdens de afgelopen jaren weer mogen insluiten waardoor ik weer heel mag zijn. Eindelijk vol in het leven te mogen zijn in het hier en nu. Met zoveel dank in mijn hart.

Joyce de Graaf, Programmamanager bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en eigenaar van Maxentia.nl 

De directe aanleiding voor het starten van de vervolgopleiding Systemisch werken en Rituelen voor Professionals 2017-2018 was het beëindigen van mijn werk in het onderwijs, een outplacementtraject. Ik had de basisopleiding Systemisch Werken voor Professionals al eerder gedaan. Mijn doel was dit keer weer invulling te vinden voor werk en vrije tijd. Ik was onder andere op zoek naar inspiratie, naar mijn talenten en mijn kracht. Ik heb in de zestien opleidingsdagen én de tussen liggende weken, een diep en intens proces meegemaakt. Het lukte mij dit door te maken door de enorme deskundigheid, warmte en betrokkenheid van Irene. Deze kwaliteiten weerspiegelden op de opleidingsgroep die gedurende deze tijd (en later) betrokken, betrouwbaar en lerend was. Het resultaat van de opleiding was groots. Niet direct de antwoorden op mijn doelen die ik gesteld had bij aanvang van de opleiding, maar iets dat veel belangrijker was. Groots omdat ik heb ontdekt dat wat in mij, diep verborgen, zat en wat er niet mocht zijn. Het is mij duidelijk geworden waarom ik de dingen altijd op een bepaalde manier gedaan maar ook ‘gehoord’ heb, waarom en hoe mensen op mijn ‘rode knop’ konden drukken. Uiteindelijk een veel belangrijkere opbrengst dan doelen. Met mijn sterkere en vrijere ‘ik’, ben ik in staat nieuwe inspiratie en doelen te vinden en er –in mijn kracht- aan te werken. Het was zeer de moeite waard! Dank je Irene!

Gerlies

Lijkend op een marionettepop ging ik door het leven; als iemand aan mijn touwtje trok, zwaaide ik met mijn armen. Op mijn eerste opstellingendag kon ik voelen hoe ik vast stond. Ik kon niet meer bewegen; niet vooruit, niet achteruit, niet opzij. Verdorie: ik voelde mij in het dagelijks leven ook zó vast staan! Mensen om me heen gaven me tips en alle trainingen ten spijt: ik (perfectionist) kon niet gelukkig zijn. Onder leiding van Irene heb ik verschillende opstellingendagen, de opleiding systemisch werken en de vervolgopleiding gevolgd. Irene creëert een veilige omgeving, een oordeelloze ruimte waarin alles kan en mag. Álles mocht er zijn; zelfs ook mijn weerstand tegen dit alles. En doordat alles er mocht zijn, alle emoties, alle tranen, alle gevoelens, alle rare dingen, leerde ik vastpakken. En wat ik kon vastpakken, kon ik ook in liefde loslaten. Ik leerde mijn oude patronen loslaten. Ik leerde dansen met het leven. Ik leerde mild zijn voor mezelf. Ik leerde zélf bewegen. Ik leerde genieten. Én ik leerde: ook mijn schaduwkanten zullen altijd bij mij blijven. Maar ik leer ze kennen, en dat helpt mij om ze in het dagelijks leven te herkennen en mee om te gaan. Deze periode van mijn ontwikkeling bij Heilig Vuur draag ik mijn verdere leven met me mee. Het vlammetje dat Heilig Vuur bij me heeft aangestoken blijft altijd branden. Ik ben Irene enorm dankbaar dat ze aan mijn zijde heeft gestaan! 

Petra van Winden, werkbegeleider bij de Gemeente Den Haag en accountspecialist bij Tempo-Team

Ik wist al jaren lang dat ik graag zelf met opstellingen wilde gaan werken. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik Irene ben tegengekomen. Haar werk en opleiding is zo integer en diepgaand. Het werken met overdracht en tegenoverdracht, het 'bedienen' van de verschillende leerprocessen. Ik ben echt onder de indruk van haar kwaliteit. Ik heb de basisopleiding in 2016-2017 en de vervolgopleiding in seizoen 2017-2018 gedaan. 

Annemoon

In de lesmap staat het mooi omschreven: 'Als je je helende taak kunt aanvaarden, wordt je commitment een innerlijke energie die je beweegt en inspireert.' En dit is wat ik ook heb mogen ervaren in deze prachtige vervolgopleiding 2016-2017 waaruit ik veel mee neem. Ik heb nieuwe stappen gezet en er is op meerdere vlakken beweging gekomen. Lieve Irene, dankjewel voor deze mooie reis! Wat een geweldige inspirator ben je. De schoonheid en het pure van je werk geeft zoveel rust en energie. Hierdoor ontstaat veel kracht waar iedereen die bij jou komt iets van mee kan nemen. Dank, nogmaals dank.

Ada Grasmeijer, maatschappelijk werker, specialist en adviseur op het gebied van leven met hersenletsel bij Mee

Ken je dat gevoel, dat gevoel van onrust? Niet lekker in je vel zitten. Het gevoel hebben alsof je stil staat, dat er iets moet veranderen. Het gevoel dat je steeds tegen dezelfde muur aanloopt. Je wilt verandering of veranderen maar iedere keer, doe je het weer. Bijna kreeg ik een hekel aan mezelf, waarom doe ik dit nu steeds, alsof je in een grammafoonplaat-groef vast zit. Zo kwam ik bij Irene, bij Heilig Vuur. Met deze hulpvraag: Help me aub inzichtelijk te maken waar deze onrust vandaan komt. Ik ben gestart met de basisopleiding Systemisch Werken en heb daarna ook de vervolgopleiding gedaan. Het heeft me enorm geholpen om mezelf beter te leren kennen. Het begrijpen van mezelf, waarom ik op bepaalde situaties zo reageer, waarom ik bepaalde dingen doe. Of het nu een privé-situatie of zakenlijke situatie is. Het is niet zo dat het nu simpel op te lossen is, maar de opleidingen hebben me handvatten gegeven om me bewust te worden van mezelf en hoe ik dingen anders kan doen. Het is nog steeds vallen en opstaan maar ongemerkt maak ik stappen, ga ik uit de groef, naar mijn betere zelf, voor mezelf. Ik prijs Irene om haar aanpak. Haar inzicht. Haar talent om elementen te verbinden tot een helder beeld voor jezelf, van jezelf. Soms start je een dag zonder energie, of heb je geen zin omdat het best lastig is om jezelf zo in de spiegel aan te kijken maar Irene zorgt altijd dat je met nieuwe energie naar huis gaat. Ik heb me altijd veilig gevoeld bij Irene. Veilig om in alle kwetsbaarheid mezelf te laten zien. Het heeft me veel gebracht en brengt me nog dagelijks steeds een stukje dichter bij mezelf. Gun jezelf de reis, gun jezelf het cadeau!

Marion, Senior Client Executive bij een grote organisatie

De wortels van hoe je nu bent, wat je wel en niet doet en hoe het nu met je 'hart' gesteld is, kun je terug vinden in je voorouderveld.' Voor mij is dit de essentie waar ik in de vervolgopleiding 2015-2016 aan heb gewerkt. Ik heb onderzocht welke beelden en concepten in mijn systeem van herkomst over het 'man-zijn' aan mij zijn doorgegeven. Het leverde verdrietige momenten op om door de generaties heen gebrek aan levenslust, emotionele afwezigheid en onzichtbaarheid te ervaren. Door naar de kern van deze pijn te gaan, kon mijn zelfheling beginnen. Ik voel mij nu energieker en levenslustiger. Ik ben veel meer thuis bij mezelf en heb de weg geleerd hoe daar te komen. Inzicht in mijn eigen proces leert mij ook om vanuit een andere gelaagdheid naar een ander te kunnen kijken. Oordeel-lozer, met meer begrip. Dit geeft ruimte en rust. Irene is een zeer deskundige en integere begeleider. Zij weet vertrouwen en veiligheid in de groep te creëren, waardoor iedereen zijn eigen unieke reis kan maken!

Erik, coach, trainer, buurtteammedewerker in Utrecht en eigenaar massagepraktijk in Amsterdam

De vervolgopleiding 2015-2016 was een reis naar mezelf en mijn systeem van herkomst. De thema's, de opstellingen en de rituelen hebben een diep inzicht gegeven in mezelf. Het was bijzonder om deze reis samen met anderen te mogen maken. De zorgvuldigheid, warmte en onvoorwaardelijkheid waarmee Irene werkt en de veiligheid die ze daarmee creëert, maken het mogelijk om zelfs je diepste schaduw aan te kijken. De vervolgopleiding heeft me geleerd dat ik er mag zijn, met alles wat daarbij hoort.

Marieke Geers, docent Social Work ad Hogeschool Rotterdam

In het opleidingsjaar 2014-2015 nam ik deel aan de vervolgopleiding bij Heilig Vuur. In de basisopleiding heb ik het licht laten schijnen op de verstrikkingen uit mijn systeem van herkomst en ontdekt hoe ik ook anders kan bewegen, met meer ruimte. In de vervolgopleiding ontmoette ik weer diepere en oudere lagen van mijn patronen. Irene laat eeuwenoude rituelen en matrixen op een verrijkende manier versmelten met het systemisch werken: de diepere laag van verstrikkingen gezien door oude ogen. De backbone van de opleiding vormt het gegeven van de continuïteit van de cirkel: alles, elk project, elke fase, elk leven start in het oosten, soms een broze start, vervolgt in het volle leven in het zuiden, de zingevende berusting in het westen en de oordeelloze acceptatie in het noorden, waarna weer een nieuwe start in het oosten weer gloort. De cirkel begint steeds weer opnieuw. Als je het ‘oude’ goed kunt afsluiten, komt er vanzelf weer ruimte voor het nieuwe. En dat vraagt opnieuw verduren: je kunt het verleden weliswaar niet veranderen, je kunt op een gegeven moment wel iets echt loslaten, en weer verder… De vervolgopleiding is een diepe reis die mij een reuzenstap verder brengt in de ontdekking van wie ik ten diepste ben. Met al mijn zon- en schaduwzijden. En wat voelde ik me ook op deze verdieping veilig, integer en doortastend begeleid.

Peter Oosting, coördinerend adviseur ketensamenwerking, coach bij InterCoach, V&J en IND. Coach van Inukshuit.

In het licht staan en vanuit mijn hart keuzes durven maken, zeggen wat ik werkelijk wil... het bleek voor mij veel dichterbij te zijn als dat ik van tevoren dacht. Naast ouders en grootouders hebben we ook gekeken naar onze voorouders, interne en externe hulpbronnen, soms zoekgeraakte zielendelen en verschillende kanten van de 'waarheid'. In alles zit een antwoord als je maar de vragen durft te stellen. Irene heeft me in deze vervolgopleiding 2014-2015 de rust en de ruimte gegeven om deze vragen te stellen.

Irène van Doesburg, zelfstandig adviseur, projectleider en coach

In september 2012 nam ik deel aan LUZ!, een verdieping in systemisch werken. In deze driedaagse wordt gewerkt aan hoe je los kunt komen van datgene dat je in de weg staat vorm te geven aan je leven. En aan wat er nodig is om te doen, te laten, te (h)erkennen om juist wel die vorm te kunnen vinden. Iets wat ik zo herken in mijn eigen leven: ergens lijkt iets vast te zitten en hoe kom ik nu weer een stukje vooruit? Wat ik zo boeiend vond aan deze workshop was Irene’s rijke palet aan invalshoeken. Zij combineert het “gewone” sytemisch werken met ervaringen vanuit o.a. het sjamanisme en Social Presencing Theatre. Wat mij diep heeft geraakt zijn de zgn. Reconstructiva’s oftewel de reconstruerende constellaties. Een heel bijzondere manier van werken om situaties in je leven onder ogen te zien. Het heeft me veel verwarring, verbazing, nog meer verwarring, inzicht, mededogen met wie ik ben opgeleverd. Nog steeds voel ik deze reconstructiva’s doorwerken in mijn dagelijks leven. Ik ben dankbaar voor het resultaat van deze dagen: verdieping, inzicht, groei in bewustzijn. Zeker dit laatste helpt me in mijn leven de richting in te slaan om dat wat ik wil nog meer te realiseren. Dankbaar ben ik ook voor de veilige setting die Irene weet te creëren en voor haar professionaliteit. Een vrouw die zo waarneembaar haar kennis met hart en ziel beleeft en wil delen. Deze workshop heb ik ervaren als een prachtige kans voor een volgende stap!

Ina Buijs, trainer/coach, Spreekbuijs

Ik heb meegedaan aan Luz! in september 2012. In die drie dagen heb ik weer eens goed met mijn eigen thema kunnen stoeien. Mijn vraag was gericht op het stellen van grenzen. Luz! heeft mij daarbij weer een aantal belangrijke stappen verder gebracht. In het dagelijks werk en leven grijp ik nog regelmatig terug op de systemische oefeningen die we hebben gedaan. Zeker wanneer het gaat om het stellen van mijn grenzen! De locatie was ook erg plezierig.

Ada Grasmeijer, consulent, MEE

Ik heb in 2011-2012 de basisopleiding systemisch werken ( familie- en organisatieopstellingen) bij Heilig Vuur gevolgd, in september 2012 de driedaagse verdiepingsmodule Luz en in 2014-2015 de vervolgopleiding. Irene doet de naam van haar organisatie Heilig Vuur eer aan. Zij heeft veel bij mij losgemaakt en inzicht gegeven in mijn dynamieken en verstrikkingen in zowel mijn familie- als organisatiesysteem. Het volgen van de opleidingen heeft mij verder gebracht in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarvoor ben ik haar oprechte dank en eerbied verschuldigd. De begeleiding doet zij op een professionele wijze door je te helpen op een veilige wijze je reis te maken. Zij is gedreven, vakkundig en doet haar werk met compassie. Een absolute aanrader!

Rob 't Hart, waarnemend directeur, Gemeente Amsterdam

Irene integreert op innovatieve wijze verschillende stromingen in het systemisch werk. Vanuit haar heilig vuur weet zij zo, op liefdevolle en zorgvuldige wijze, de deelnemers te raken in de essentie.

Marjon van Os, coach/trainer, BEyond YOU