Home > Wat biedt Heilig Vuur > Vierdaagse organisatiedynamieken

Vierdaagse organisatiedynamieken

  • Hoe kan ik vorm geven aan mijn leiderschap en van daaruit anderen begeleiden?
  • Waarom doen mijn medewerkers steeds maar niet wat ik nodig vind?
  • Waarom haal ik me elke keer verantwoordelijkheden van anderen op de hals?
  • Hoe bereik ik een betere balans in mijn leven, zowel zakelijk als privé?

 

Wie je bent, bepaalt hoe je in je werk staat. Persoonlijke gedragspatronen neem je mee naar je werk. Vaak zijn die patronen afkomstig uit (bijvoorbeeld) je eigen familie. In de vierdaagse ‘Organisatiedynamieken voor leidinggevenden en professionals’ ontdek je wat je meeneemt van ‘thuis’, wat er speelt in de onderstroom van je organisatie en hoe die twee werelden elkaar raken.

 

Als deelnemer krijg je inzicht in je eigen positie in een organisatie. Je onderzoekt waarom je binnen je eigen organisatie de positie inneemt die je inneemt. Je maakt kennis met veelvoorkomende dynamieken die je in organisaties aantreft. Deze cursus is bestemd voor leidinggevenden en professionals met belangstelling voor de dynamiek binnen organisaties en hun eigen rol daarin.

 

Werkwijze

De cursus bestaat uit twee blokken van twee dagen.

Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Natuurlijk werken we veel met opstellingen, op basis van vragen van de deelnemers. Dit zijn bijvoorbeeld vragen op het gebied van:

  • persoonlijk leiderschap
  • (sluimerende) conflicten
  • de eigen plek in de organisatie
  • je rol als adviseur
  • het nemen van beslissingen

 

Wanneer en waar

Data: op aanvraag.

Locatie: Breeveld 16 in Woerden

 

Prijs

€ 950,- ex BTW, inclusief koffie/thee, lunches en lesmateriaal.

 

 

Ik heb inmiddels enige ervaring mogen opdoen met het opstellingenwerk van Irene. En iedere keer weer ben ik getroffen door de bijzondere werking ervan. Zowel waar het mijn eigen opstellingen betreft, als de opstelling van anderen waarin ik al dan niet een rol heb als representant. In de opstellingen werd er taal en vorm gegeven aan dieper liggende zaken in mij. Hierdoor werd als het ware een licht geschenen op de samenhang van zaken waar ik tot op dat moment nog geen of onvoldoende weet van had.

Deze mooie ervaringen hebben mij doen besluiten om in mei/juni 2014 deel te nemen aan de vierdaagse training Organisatiedynamieken bij Heilig Vuur. Dat was bij uitstek een gelegenheid om mijn werkgerelateerde en meer abstracte vragen in te brengen. Irene heeft dit op een bijzondere manier begeleid. Ze is niet alleen een vakvrouw in het systemisch werkgebied, maar ook een zuiver en buitengewoon sensitief en intuïtief mens waardoor ze op vloeiende wijze kan inspelen op hetgeen zich aandient. Een groot compliment!

Jan Seegers, Merkstrateeg

Ik zit wekelijks in een overleg waaraan veel mensen deelnemen, waarvan het doel niet altijd duidelijk is en dat vaak nogal chaotisch verloopt. Ik was altijd maar bezig te proberen orde op zaken te stellen, de verhoudingen te harmoniseren en te proberen de juiste vragen naar boven te halen. Dat lukte zelden, iedereen zat er toch met zijn eigen doelen en geldingsdrang. Ik hield er wel een gevoel van onmacht aan over en het gevoel zelf niet goed genoeg te zijn; het lukte me immers niet te bereiken dat dit overleg goed functioneerde. En en passant overwon de ergernis over de deelnemers het van mijn vermogen met hen samen te werken. Tijdens de dagen (december 2013 en januari 2014) is het me duidelijk geworden dat ik mezelf hierin een verantwoordelijkheid aanmeet die ik helemaal niet heb en dus ook niet waar kan maken. Ooit heb ik ‘de zaak bij elkaar houden’ tot mijn tweede natuur verheven (‘magische taak’); ik heb nu pas gezien hoe mij dat in de weg kan zitten. En wat een ruimte ik opeens heb als ik deze verantwoordelijkheid laat waar die thuishoort en mijn energie richt op mijn eigen doelen en op samenwerken met de deelnemers, ook buiten het overleg. En wat een opluchting niet steeds het gevoel te hebben zelf tekort te schieten.

Christine, werkzaam in een middelgrote gemeente in het zuiden van het land

Vier dagen - in december 2013 en januari 2014 - vanuit de buik in plaats vanuit het hoofd acteren, leverde mij nieuwe inzichten op. Zowel voor mijn houding en opstelling binnen mijn gezin als op mijn werk.

Karin, leidinggevende binnen de overheid

Ik heb deelgenomen aan de vierdaagse in december 2013 en januari 2014. Het is uitermate boeiend om te zien waar ik vandaan kom en daar inzicht in te verkrijgen. Het voelt als mezelf deels ontdekken en deels opnieuw uitvinden.

Henri Wijnants, werkzaam als business controller bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Met veel plezier en een goed gevoel kijk ik terug op de vierdaagse organisatiedynamieken in december 2013 en januari 2014. De dagen hebben mij inzicht gegeven in de vragen die ik had op professioneel gebied. Ik kijk nu vaker met een helicopterview naar mijn organisatie en herken inmiddels de verborgen principes die zich voordoen. Het belangrijkste inzicht is misschien wel dat ik heb ervaren wat voor een impact mijn rol heeft in de organisatie waar ik werk en hoe ik bepaalde dingen van 'thuis' ook in mijn werk spiegel. Ik zie nu hoe belangrijk het is om serieus met mijn positie om te gaan en te onderzoeken waar ik belemmeringen voor professionele groei ervaar. En ik kan nu ook een aantal dingen gewoon loslaten. Dat is een opluchting. Geweldig!
Bijzonder vind ik ook dat het zo'n fijne groep was waarmee we hebben gewerkt. Heel open, toegankelijk en ik voelde me gelijk wel vertrouwd om hierin mezelf te zijn. Ik vind het super om te ervaren dat Irene het proces op een prettige, rustige manier begeleidt. Dat zorgt voor veel rust. De locatie is heerlijk en ook de catering is fantastisch. Mijn complimenten!

Marianne van der Cammen-Knoops, medewerker Immigratie- en Naturalisatiedienst

In het najaar van 2012 heb ik meegedaan aan de vierdaagse organisatiedynamieken. Een opstelling geeft mij iedere keer weer een bijna magische beleving. Na een tijdje merk ik dat de opstelling zijn werk doet en er 'kwartjes beginnen te vallen', zonder dat ik daar woorden aan kan of hoef te geven. Irene haar begeleiding is invoelend, zij schept een veilige omgeving, maar is wel duidelijk.

Marjanne, financieel adviseur bij de rijksoverheid

Ik heb gemerkt dat opstellingen, ook in de coaching die ik doe, heel snel veel kunnen verduidelijken.

Mayke, organisatie-coach, adviesbureau