Home > Wat biedt Heilig Vuur > Heilig Vuur Special: Homoseksualiteit, plek en zichtbaarheid

Heilig Vuur Special: Homoseksualiteit, plek en zichtbaarheid

  • Heb je de steun van je vader en/of moeder gemist bij jouw coming out?
  • Voel je je als homoman in meer of mindere mate afgewezen door de hetero-maatschappij?
  • Wil je ontdekken wat er nog in je schaduw staat met betrekking tot jouw homoseksualiteit?
  • En hoe je dat kunt omzetten in positieve kracht?
  • Wil je beter contact kunnen maken met je lichaam?

 

De Heilig Vuur Special op is ‘speciaal' voor homomannen en zal gaan over homoseksualiteit, je eigen plek innemen en zichtbaar zijn. Erik Fritschij zal deze tweedaagse vanuit Heilig Vuur begeleiden en met de deelnemers de beelden, concepten en gevoelens onderzoeken die je als homoseksuele man in een hetero-samenleving kunt hebben. De relatie met je vader en moeder krijgt bijzondere aandacht. Aan het einde van de workshop heb je inzicht in de mogelijkheden om vanuit jouw eigenheid zichtbaar te zijn en een gezonde plek in te nemen in je relaties. Onderaan het interview met trainer Erik tref je alle praktische informatie aan. Je kunt je inschrijven via het contactformulier op deze site.

 

Afwijzing van mijn gevoelens

“Systemisch werken heeft mij een diep inzicht in mijn gedrag gegeven en hoe dat gedrag is ontstaan. Al vroeg wist ik dat ik homoseksueel was maar heb dat tot mijn 29ste met niemand gedeeld. Zo bang was ik om afgewezen te worden. En ik was ook bang voor andere homomannen en hun ‘vrouwelijke’ trekjes. Later begreep ik dat dit met projectie te maken heeft. Mijn ‘vrouwelijkheid’ zoals mijn inlevingsvermogen, mijn vermogen om mij te verplaatsen in de ander en mijn creativiteit mochten er van mij niet zijn, dus keurde ik die eigenschappen ook in andere mannen af. Tegelijkertijd keurde ik ook de man in mij af omdat ik mij ook niet zo goed raad wist met mijn mannelijke kwaliteiten zoals krachtdadig zijn, de leiding nemen en zichtbaar zijn. Ik kon mijn eigen plek niet innemen.” Aan het woord is Erik Fritschij, al meer dan 25 jaar maatschappelijk werker, teamcoach en regiobeleidsmedewerker. De laatste jaren heeft hij zich verdiept en geschoold in de methode van het systemisch werken. Hij volgde systemische opleidingen bij Heilig Vuur, Daan van Kampenhout en Kai Ehrhardt in Woerden en Berlijn en is assistent trainer bij de opleidingen van Heilig Vuur. Bovendien heeft hij naast zijn werk in de gezondheidszorg een praktijk voor persoonlijke begeleiding aan huis.

 

Verslavingen en aangepast gedrag

“Ik had een zeer hechte relatie met mijn moeder. Mijn vader was een gesloten en emotioneel afwezige man,” vervolgt Erik. “Mijn moeder miste liefde en geborgenheid bij mijn vader en die ben ik voor haar gaan opvullen. Tegelijkertijd ervoer ik geen steun van mijn vader en ik wist in mijn puberteit dan ook niet hoe ik met hem over mijn homoseksualiteit kon praten. Ook in mijn omgeving had ik geen mannelijk of gay voorbeeld voor hoe ik als mezelf de stap in de wereld kon zetten en eigenlijk wilde ik dit ook niet. Het liefst bleef ik thuis in mijn veilige omgeving. Ik ervoer veel schaamte rondom mijn homoseksuele gevoelens en wist al helemaal niet hoe ik liefde, geborgenheid en intimiteit vorm kon geven met een man. Het lege gat in mij vulde ik op met verslavingen zoals roken, seks, sport en drugs. Ik paste mij aan en ging mij gedragen zoals ik dacht dat de heteroseksuele maatschappij van mij verwachtte: niet te aanwezig, niet te vrouwelijk, aardig, lief en vooral de confrontaties uit de weg gaan. “

 

Weer in verbinding met mijzelf

“Door lichaamswerk, opstellingen en rituelen kon ik meer in verbinding komen met mijn gevoelens en emoties. Door mijn verdriet, kwaadheid, schaamte- en schuldgevoelens verder te ontdekken en vervolgens ook te uiten, ontstond er langzaam maar zeker meer ruimte voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik werd zichtbaarder en voelde hoe ik weer in verbinding kwam met mijzelf en anderen om mij heen. Ik ontdekte dat ik een aantal prachtige talenten in de schaduw had gezet. Dat ik ook een leider kan en mag zijn terwijl ik tegelijkertijd mijn kwetsbaarheid toon. Door het systemisch werk is mijn ‘eigen zijn’ meer in het licht komen te staan; een veld van zachte kracht en stevige kwetsbaarheid. Het was een openbaring om op een gegeven moment tegen mijzelf te kunnen zeggen: ‘Ik voel mij thuis. Ik voel mij Erik’. Inzicht in mijn eigen proces leerde mij ook om vanuit een andere gelaagdheid naar een ander te kunnen kijken.”

 

De confrontatie met mijn vader

“In de opstellingen was het confronterend om naar de relatie met mijn vader te kijken. Er waren regelmatig momenten van boosheid, schaamte en verdriet om het gemiste. Ik schaamde mij dat ik eigenlijk een gezonde, daadkrachtige en emotioneel toegankelijke vader wilde. In het begin was ik vooral boos en ging het liefste boven hem staan. Ik kon niet accepteren dat hij ‘de grote’ is en ik ‘de kleine’ ben, zoals dit in systemische termen genoemd wordt. Ik was van mijn kind-plek afgegaan door naast mijn moeder te gaan staan en de liefde en geborgenheid op te vullen die zij bij hem miste. Tijdens een opstelling met de mannenrij uit mijn voorouderveld kon ik haast niet kijken naar het ‘passieve daderschap’ dat mijn voorvaders in mijn ogen uitstraalden en wilde hen het liefste inruilen voor andere, stoerdere, voorvaders. Toch begon ik langzamerhand de gelijkenissen tussen mijn vader en mij te zien; de intimiteit die ik in de schaduw had gezet, mijn onzichtbaarheid om maar niet gekwetst te worden, het niet aan durven gaan van confrontaties, etc. Het was bevrijdend en hierdoor kon ik stappen zetten. Ik begon naar mijn vader toe te groeien en ben met andere ogen naar hem gaan kijken. Ik wilde weer zijn zoon zijn, zijn geborgenheid en kracht voelen en het verdriet van het gemis doorleven. Ook al blijft het onderhoud vragen om niet in oude patronen te vervallen, ik voel mij nu echt  verbonden met mijn vader. Ik heb de mogelijkheid om het anders te doen en deze door de generaties heen doorgegeven ‘passiviteit’ te kunnen doorbreken. Graag wil ik hetgeen ik heb geleerd delen met anderen. Ik wil het leven doorgeven!“

 

 

Werkwijze van de workshop

De Heilig Vuur Special “Homoseksualiteit, plek en zichtbaarheid” is een intensieve tweedaagse waarbij: 

  • we beelden, concepten en gevoelens onderzoeken die je als homoseksuele man in een hetero-samenleving kunt hebben;
  • je aan de slag gaat met je persoonlijke en professionele vragen rondom je homoseksualiteit, plek en zichtbaarheid in relatie met je systeem van herkomst, zoals bijvoorbeeld met je ouders en voorouders en je broers en zussen;
  • theorie, het werken met opstellingen, systemische oefeningen, lichaamswerk en meditatie elkaar afwisselen;
  • we werken in de setting van een homomannengroep (maximaal 10 deelnemers), wat als een extra dimensie kan worden ervaren en een veilige bedding biedt voor onderzoek juist op dit thema.

 

Wanneer en waar

 

De dagen hebben plaats in Hooiberg Breeveld, een gerestaureerde hooiberg op een mooie plek tussen de fruitbomen.

Adres: Breeveld 16 in Woerden.

 

We werken van 09.30 (koffie en thee vanaf 09.00 uur) tot 18.00 uur.  Er is koffie, thee, water, fruit en  versnaperingen en tussen de middag maken we gebruik van een uitgebreide en biologische lunch in de boerderij.

 

Prijs

€ 300,-, Dit is exclusief BTW, inclusief lunches, koffie, thee, water, fruit, versnaperingen en lesmateriaal.

 

 

Gun jezelf als homoman deelname aan deze workshop.

Albert van Ruitenburg (deelnemer workshop mei 2018)

Deelname aan deze workshop in mei 2018 heeft ervoor gezorgd dat ik me verbonden voel met mijn vader en grootvader en me door hen gezien en gedragen voel in mijn volle zijn.

Erik 

Op 11 en 12 mei 2018 maakte ik een confronterende en helende reis.

Michiel

Verheldering van je gezinssituatie en je eigen rol daarin leiden met behulp van het systemisch werken daadwerkelijk tot een ander (=beter) bewustzijn.

Frenk (deelnemer workshop mei 2018)

De wortels van hoe je nu bent, wat je wel en wat je niet doet en hoe het nu met je 'hart' gesteld is, kun je terug vinden in je voorouderveld.

Erik Fritschij