Home > Wat biedt Heilig Vuur > Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching

Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching

Hoe mooi is het als je alles wat je hebt geleerd ook op professionele wijze kunt inzetten in een individueel begeleidingstraject? In zeven dagen leer je hoe je als systemisch coach een cliënt kan begeleiden op de reis naar zijn of haar essentie. Met welke vraag deze cliënt ook komt, het antwoord is altijd dáár te vinden; in de eigen essentie! De coachvraag doet niets meer dan het heilig verlangen uit te nodigen. De zevendaagse specialisatie Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching is een vervolg op de Leergang en Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek. De ‘systemische technieken’ heb je in de leergang en master al van binnenuit doorleefd. In deze specialisatie leer je nu ook hoe je ze kunt toepassen als systemisch coach in een individueel begeleidingstraject. Je neemt hierbij alles wat je in je rugzak hebt mee, want dat is precies de start van jouw ontmoeting met de ander, de cliënt. Na afloop van deze dagen, kun je op een verantwoorde manier cliënten begeleiden op weg naar hun essentie en daarbij de principes van het werken met systeemdynamieken en schaduwwerk, zoals je dat bij Heilig Vuur hebt geleerd, voluit inzetten.  

 

Alles en iedereen waarmee je een intieme relatie kunt opbouwen...

Bij het ontstaan van deze specialisatie, moest ik denken aan mijn oma, de moeder van mijn moeder. Een struise vrouw waar ik zowel half verliefd op was als ook half bang voor was. Een paar keer per jaar ging ik bij haar in Delft logeren. Zij kon heerlijk koken en dat wilde ik graag van haar leren. Op een dag besloot ik haar te verrassen door een gerechtje voor haar te maken, dat ik had bestudeerd in een kookboek van mijn moeder. Toen ik het haar trots voorzette, nam ze een klein hapje, keek me schuin aan en zei toen: “Dat is heel lief van je kind, maar je hebt dit eten wel verpest met het recept!” Haar opmerking bracht mij in verwarring. Wat bedoelde ze precies? Ik had mijn best gedaan voor dit gerecht door het heel nauwkeurig opvolgen van de voorgeschreven stappen. Want hoe kon je anders een gerecht maken dan door het recept te volgen?

 

... is bereid zijn geheim aan je te onthullen.
Een paar maanden later, toen ik weer bij haar kwam logeren, vroeg ik haar wat zij met haar opmerking had bedoeld en of zij mij dan misschien wilde leren koken zónder recept. Zij keek mij lachend aan en zei uiteindelijk: “Oké, ik zal het je leren.” Na een aantal lessen, die in het begin vooral bestonden uit het schoonmaken en opruimen van mijn oma’s kookspullen, zei ze op een dag: “vandaag gaan we verse pasta maken”. Ze liet me toekijken hoe ze de bloem mixte met de eieren en het water om het deeg te maken. Toen was ik aan de beurt. Ik moest het deeg gaan kneden op het met bloem bestrooide aanrecht. Nauwelijks was ik gestart of ze stond al achter mij in mijn arm te prikken. “Voel je dat?”, vroeg ze. En toen: “Hoe denk je dat het deeg zich voelt, wanneer je er zo in prikt?” Ze stopte pas met prikken in mijn arm toen ze zag dat ik het deeg met de grootste zorg en toewijding aan het masseren was. “Hoe weet je wanneer het deeg klaar is?”, vroeg oma vervolgens.  “Uhm…het is klaar als het klaar is,” antwoordde ik haar voor ik er zelf erg in had. Een ander antwoord kwam niet in mij boven. Oma lachte gelukkig goedkeurend en zei: "Nu ben je klaar om te leren koken zonder recept, Ireneke.”

 

Wat ik leerde was, dat het in mijn oma’s wereld heel belangrijk was om een intieme relatie met het voedsel op te bouwen; het voedsel te voelen, te doorgronden en vervolgens te ontdekken hoe het bereid wilde worden. Want, aldus mijn wijze oma, alles en iedereen waarmee je een intieme relatie krijgt, is bereid zijn geheim aan je onthullen. 

 

Hoe wil deze cake worden bereid en coachen als kunst

Hieraan moest ik denken toen Heilig Verlangen in 2020 ontstond. Er is inderdaad een verschil tussen koken als wetenschap en koken als kunst. Vanuit de wetenschap weten we dat je een cake maakt door suiker, bloem en eieren te mixen. Je start met een goed getest recept, en je volgt de regels tot je een cake hebt. Voor mijn oma startte het kookproces echter altijd met de volgende vraag: “hoe wil deze cake worden bereid?” Precies datzelfde verschil tref je wat mij betreft ook aan wanneer we het hebben over het professioneel begeleiden van cliënten. Kies je voor coachen vanuit wetenschap en ga je in een begeleidingstraject aan het werk met een coachingsmethode die wetenschappelijk is getest en bewezen? Of kies je voor coachen als kunst en start je het coachtraject met het opbouwen van een intieme relatie met je cliënt, waarin je je als coach zó weet te openen dat je cliënt zich ook durft te openen voor de antwoorden die hij of zij zoekt? Deze laatste insteek, ‘coachen als kunst’, staat centraal in de specialisatie Heilig Verlangen.

 

Heilig Verlangen: je kunnen verbinden met je essentie

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat het coachen vanuit een wetenschappelijk onderlegde methode helemaal niet zou deugen. Het is meer dat er al zoveel aanbod op dit gebied is. Handboeken en cursussen die de lezers en deelnemers een stappenplan leren dat van buiten naar binnen gaat. Bij Heilig Verlangen gaan we het precies andersom doen: we zullen van binnen naar buiten werken. Als we de ontmoeting van coach en cliënt als uitgangspunt nemen; wat wil zich daarbinnen dan ontvouwen? In het hier en in het nu? En hoe relateert dat aan de vraag van de cliënt en misschien wel aan de vraag daar nog onder ligt? De Indiase leraar Sri Poonja zei: “het verlangen naar vrijheid komt voort uit de vrijheid zelf.” Het verlangen waar hij over spreekt, is het heilige verlangen; de diepe wens die ieder mens heeft om zich te kunnen verbinden met zijn eigen essentie. En die essentie is al ‘gekend’, want je kunt immers alleen maar graag willen hebben, waar je al van hebt ‘geproefd’. Zoals je geen sinaasappel kunt willen tenzij je weet hoe een sinaasappel smaakt, zo kun je alleen naar vrijheid verlangen, als je weet hoe vrijheid aanvoelt.  

 

Voor wie?  

Je kunt deelnemen aan deze zevendaagse specialisatie als je zowel de Leergang als de Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek bij Heilig Vuur hebt afgerond. Gedreven vanuit jouw heilig verlangen heb je daar de reis gemaakt naar jouw essentie. Je werd je daarbij bewust van de diepe loyaliteiten aan je systeem van herkomst, de verstrikkingen die daarmee gepaard gingen en hoe je bepaalde patronen steeds weer opnieuw herhaalt in je volwassen leven; in al je relaties en in je werk. Daarnaast heb je leren werken met bronnen om de weerbarstige reis aan te kunnen gaan naar datgene wat je diep in je schaduw had weggestopt. Je hebt de draak hiervoor meer dan eens in de ogen moeten kijken. Als beloning maakte je opnieuw contact met je essentie en daarmee won je aan vrijheid en autonomie. Je bent nu zover dat je deze vonk op professionele wijze wilt en kunt gaan doorgeven als systemisch coach.

 

 

Werkwijze

  • We werken in kleine groepen (maximaal 12 personen), waardoor er veel aandacht is voor jouw persoonlijke proces. Ik elk lesblok kom je dan ook zelf aan de beurt om te ontdekken hoe jouw thema daar aan de orde is. 
  • De specialisatie Heilig Verlangen is een intens traject van zeven dagen, verdeeld over drie blokken van twee dagen en een afsluitende dag waarop de certificering plaats heeft. 
  • Theorie en praktijk wisselen elkaar af. We werken veel in tweetallen en tussen de blokken door ontmoeten de deelnemers elkaar om het geleerde in de praktijk te oefenen door elkaar te coachen. 
  • Voor elk blok ontvang je een huiswerkopdracht en voor de laatste dag maak je een werkstuk over jouw Heilig Verlangen en hoe je van daaruit een bijdrage kan leveren aan het groeiproces van de ander. 
  • Aan het eind moet je in je werk laten zien hoe jij systemisch coachen als kunst vorm geeft, ontvang je persoonlijke feedback op jouw ontwikkelproces en een certificaat. 

 

Wanneer en waar

 

De vijfde editie van Heilig Verlangen heeft plaats op:

 

Blok 1: woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2024.

Blok 2: woensdag 29 en donderdag 30 januari 2025.

Blok 3: woensdag 26 en donderdag 27 maart 2025.

Slotdag en certificering: donderdag 12 juni 2025.

 

Locatie

De Comice, Haanwijk 11a, Harmelen.

 

Prijs

Particulieren: € 2250,-*

Organisaties: € 3250,-*

 

* excl. 21% BTW, inclusief koffie/thee, lunches, versnaperingen en lesmateriaal. 

 

 

Daar stond de representant voor coachen als wetenschap, in het midden van het wiel van de vier windrichtingen, hoog op een stoel, vol vitaliteit en groots. En in het Oosten stond ik, één van de representanten voor coachen als kunst, wat ik toen nog niet wist want het was een blinde opstelling voor ons allen. Tussen ons stond de representant voor de verbinding tussen deze twee werelden, uitreikend naar ons allebei. Ik keek naar boven, eerst uitreikend en daarna draaide ik me om en voelde me alleen. Ik keek naar verbinding, naar haar stralende ogen maar begreep niet wat ze van me wilde en draaide me terug om…. Zo kreeg ik op deze laatste dag van Heilig Verlangen nog onverwachts een wijze les mee over insluiten en uitsluiten, over je plek innemen en geven & nemen. Werkelijk de kers op de taart.

Peggy Bervoets, opsteller en systemisch coach, deelnemer Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching, 2022-2023 

Irene, je bent mij bijzonder dierbaar. Nogmaals dank voor alle keren dat je naast me stond en bij me bleef als ik in het donker zat. Voor alle keren dat je bij me was als ik mijn schaduwzijden ontmoette en ik wilde vetrekken. Ik weet dat mijn overlevingsstrategieën mij soms een tough cookie maken waardoor ik vertrek, verhard of mij afsluit. Ik bewonder je liefdevolle zachtheid en fijngevoeligheid om deze tough cookie toch langzaam zacht en smeuïg te laten worden. 

Wanda Boltje, opsteller en systemisch coach, deelnemer Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching, 2022-2023

Nadat ik in 2017 moeder was geworden, werd ik geconfronteerd met patronen die er altijd al waren maar nu nog meer naar de oppervlakte kwamen. Ik wilde die graag onderzoeken en zo kwam ik bij Irene terecht en kon ik gelijk beginnen met de opleiding die op dat moment van start ging. Ik vond het enorm spannend omdat ik zou gaan deelnemen in een groep. Hier heb ik uit kunnen leren wat er met mij gebeurt wanneer ik in een groep stap en wat daaraan ten grondslag ligt. Het ervaren van mijn plek in mijn gezin van herkomst is zo waardevol geweest. Ik kreeg inzicht waar mijn emoties zoals boosheid en frustratie vandaan kwamen. Ik kreeg inzicht in mijn gevoelens zoals spanning, stress, het op mijn tenen lopen om het goed te willen doen voor mijn partner, zoon, werk en omgeving. Irene is zeer zorgvuldig en weet veiligheid te creëren zodat ik het ook aan durfde te gaan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik kan afstemmen op mezelf en rust kan ervaren in mijn lijf en hoofd. Ik ben daarna de “Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek” gaan volgen en aansluitend “Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in Coaching”. Inmiddels heb ik mijn huidige baan als manager boekhouding en personeelszaken bij een installatiebedrijf opgezegd om mijn eigen coachpraktijk te ontwikkelen en zo mijn eigen heilig verlangen in de wereld te zetten.

Debbie de Jong, systemisch coach en ademwerk, Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 2017-2018, Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 2018-2019 Heilig verlangen, werken met Systeemdynamieken in coaching 2020-2021

Zeg het me en ik vergeet het. Leer het me en ik onthoud het. Betrek me erbij en ik leer. (Confucius) Heilig Verlangen is voor mij een enorme kers op de taart geweest. Met mezelf als vertrekpunt (me bewust van mijn plek, mijn systeem van herkomst, etc.) kan ik nu nog veel krachtiger vanuit mijn basis werken. Ik heb prachtige nieuwe (individuele) interventies geleerd en toegepast. In elk contact, professioneel of privé helpt het mij. Ik ben een betere coach geworden. Maar vooral, al mijn systemisch verzamelde puzzelstukjes komen samen.

Kitty van der Kracht, coach en trainer/docent

In deze prachtige specialisatie heb ik mezelf op een nog diepere laag verder mogen ontdekken. Vanuit mijn gevoel kan ik nu anderen ook op een diepere laag coachen. Daar ben ik heel dankbaar voor!

René Moraal, interim leidinggevende, trainer en coach

De opleiding Heilig Verlangen was voor mij ‘het rond maken van de cirkel’. In de voorgaande opleidingen ben ik dicht bij mijn kern gekomen, in Heilig Verlangen zijn alle stukjes op zijn plek gevallen; Ik kan mijn eigen ‘ik’ zien en voelen en ik kan vanuit deze bedding de ander, de cliënt, met zijn/haar vraagstuk, ontmoeten. Het gevoel, de inzet, de nieuwsgierigheid en het verlangen van mijn eigen zoektocht kan ik nu inzetten voor de cliënt. Het is fijn door te kunnen geven wat ik heb gekregen, dat maakt de cirkel rond. 

Gerlies Mast-Danen, systemisch coach

Voor mij is Heilig Verlangen een zeer waardevolle aanvulling op de leergang en de master. Ik kan het aan iedereen aanbevelen. De specialisatie heeft mij veel handvatten gegeven hoe te werken met systeemdynamieken in coaching en hiermee tijdens het traject te experimenteren. Heilig Verlangen daagde mij uit om alles wat ik geleerd heb ook weer los te kunnen laten en vanuit het niet-weten (als vrij kind) aanwezig te zijn in het coachen van de ander. De moed om imperfect te zijn. En tegelijkertijd op een diepere laag te ontdekken wat ik al wel weet. 

Erik, wijkteammedewerker/coach  

Als systemisch coach ga je met je cliënt op pad om ingesleten doe- en denkpatronen te doorbreken. Samen ga je op zoek naar het antwoord op de gestelde vraag, waarbij het uitgangspunt is dat het antwoord zich altijd in de cliënt zelf bevindt. Om dit antwoord te vinden, neem je je cliënt bij de hand om door soms pijnlijke schaduwstukken heen te gaan. Wanneer je kunt werken vanuit een veilige omgeving, krijgt de cliënt de mogelijkheid om steeds dieper in zichzelf te zoeken, om zo tot veranderingen te komen die hij of zij soms niet als mogelijk had kunnen voorspellen.

Petra van Winden, werkzaam als re-integratie-adviseur, systemisch coach en assistent bij Heilig Vuur