Home > Wat biedt Heilig Vuur > Heilig Vuur Leiderschapsreis

Heilig Vuur Leiderschapsreis

Heilig Vuur-reis naar Mexico

het gebied is de kaart

 

In februari 2023 maakten we met een groep van 10 (inclusief mijzelf) moedige reizigers een radicale reis in de vorm van een sprong in het onbekende waarbij het gebied en de reis onze kaart waren. De eerste Heilig Vuur-leiderschapsreis was een vervolg op de Leergang en Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek. De deelnemers hadden dus al het nodige gedaan met systemisch schaduwwerk. Zij hadden geleerd over plek, over balans tussen geven en nemen en over insluiten van datgene waar je liever van wegkijkt. Tegelijkertijd voelden zij het verlangen om verder en dieper te gaan, de vertrouwde comfortzone nog meer te verlaten en daadwerkelijk een flinke stap voorwaarts te zetten. In het onbekende!

 

Sierra Madre

Dat verlangen bracht hen (ons) in de Sierra Madre in Oaxaca, México, een berggebied dat we betraden op het punt waar de twee benen van het moedergebergte zich wijd uitspreiden. Je zou kunnen zeggen dat we de baarmoeder van het gebergte in gingen. Hier wonen de Mixe, een volk waarvan wordt gezegd dat zij nooit geheel onderworpen zijn geweest aan een ander volk, noch aan de Azteken, noch aan de Zapoteken. En ook de Spanjaarden konden geen grip op hen krijgen. En dat merk je. Voor deze reis kregen wij speciale toestemming van de leiders van de gemeenschap om, onder begeleiding van lokale gidsen, rituele plekken te bezoeken, dorpjes met eeuwenoude tradities en, als hoogtepunt, om de heilige berg van de Mixe, de Zempoaltepetl, te beklimmen. Over deze reis was goed onderhandeld hoe geven en nemen in balans zou zijn. Zo brachten wij inkomsten en waren zij bereid hun geheimen met ons te delen. Maar er was meer. Wij waren namelijk niet de eerste Europeanen die naar Mexico kwamen voor goud

 

La Conquista

Het is iets meer dan vijf eeuwen geleden dat de Spaanse conquistador Hernan Cortés het gebied dat nu Mexico heet, op zeer gewelddadige wijze roofde van de volkeren die daar toen leefden en de Azteekse en andere oorspronkelijke beschavingen binnen enkele jaren genadeloos afslachtte. Van de 20 tot 25 miljoen inwoners van het gebied, overleefde slechts één op de tien het drama. De Spanjaarden kwamen vanuit Cuba aan in Yucatán waar zij eerst de Maya’s versloegen. Het uiteindelijke doel van Cortés was Tenochtitlán, de hoofdstad van het Azteekse rijk en de plek waar zich nu Mexico Stad bevindt. Na een lange en bloedige strijd werd Tenochtitlan uiteindelijk in 1521 door Cortés in naam van het hof van Castilië geannexeerd. Het gehele huidige Mexico kwam zo onder Spaans bewind en de kolonie werd Nieuw-Spanje genoemd. Op de ruïnes van Tenochtitlan werd Mexico-Stad gebouwd. De Spanjaarden hadden het Azteekse goud in handen en brachten het naar Europa.

 

Helende taak

Als je vanuit systemisch-sjamanistisch perspectief kijkt naar de reis die wij in februari 2023 maakten, dan waren wij reizigers die behoren tot de witte Europese groepsziel, wiens leden in de vijftiende en zestiende eeuw op grote schaal aan het koloniseren sloegen. Hiervoor dragen wij nog steeds een niet-afgeloste schuld mee via de groepsziel waar wij toebehoren. Het was goed om ons dat aan het begin van de reis te beseffen. In plaats van dat wij op zoek gingen naar het goud van de Azteken, wat iets buiten onszelf zou zijn, gingen we op zoek naar het goud dat in de schaduw-lagen van onze ziel op ons lag te wachten. Mexico en de Sierra Madre wachtten ons op met vrouwelijke energie, die ons behulpzaam was bij de intentie onze helende taak nog verder te integreren en het goud in onszelf op te delven.

 

Reconstructivas of reconstruerende constellaties

Als we onze schaduw integreren, ontmoeten we weer de onvoorwaardelijke liefde en hebben we toegang tot de 'kosmos van energie'. We stellen dan geen vragen meer over wie, hoe, wanneer en waarom en kunnen de deur achter ons trauma dicht doen. Dit hebben we allemaal op een bepaalde manier ervaren. Tijdens de reis werkten we met reconstruerende constellaties of - in het Spaans-  reconstructivas. Dit zijn constellaties in een volgend evolutiestadium. We zetten deze constellatievorm in om te onderzoeken welk individueel, familie- of collectief trauma aan de kiem staat van onze belemmering de onvoorwaardelijke liefde te kunnen ervaren. Door ons trauma, recent of van generaties terug, te reconstrueren, kunnen we ons verhaal helen. We hoeven dan niet meer te overleven en kunnen onze negatieve emoties transformeren in liefde. Deze reconstructivas zijn een soort ‘virtuele Ayahuasca’, de hallucinerende drank die sommige sjamanen gebruiken bij hun journeys.

 

Bijdrage aan de gemeenschap

Bij de Mixe, waar wij in Mexico waren, is het normaal dat je je steentje bijdraagt aan je gemeenschap. Als je gezegend bent met een bepaald talent komt het de gemeenschap, en daarmee dus ook jezelf bovendien ten goede, als je dit talent deelt met de anderen. Je eigen talent zal op deze wijze steeds verder groeien; je laat ‘waar je mee bent gezegend’ door je heen stromen waardoor je van binnen steeds ruimer wordt. Zo hebben we op deze reis gezien dat ook iedere Mixe aan zijn of haar gemeenschap bijdraagt door middel van een specifieke ‘community service’. In de eindopdracht aan deelnemers stond (o.a.) het volgende:

 

In welke vorm zou jij iets van wat jij tijdens deze reis hebt geleerd aan jouw gemeenschap kunnen doorgeven? Dit kan natuurlijk vele vormen hebben. Zo draag ik bijvoorbeeld een vast deel van mijn salaris af aan goede doelen en geef ik gratis (of tegen een gereduceerd tarief) coaching aan mensen met geen of een smalle beurs (bijvoorbeeld vluchtelingen, bijstandsmoeders en studenten).

 

De volgende Heilig Vuur-leiderschapsreis zal plaats hebben in 2024-2025.

 

Heb je interesse? Laat dan een berichtje achter via het contacformulier. Op dit moment is het nog niet bekend naar welk onbekend gebied de volgende reis zal plaats hebben. In ieder geval zullen we opnieuw onderzoeken hoe we onze helende taak nog meer kunnen leven door:

 

  • Onszelf en onze talenten te verhelderen;
  • Trauma in ons lijf nog verder te helen;
  • Overlevingsstrategieën meer los te durven laten;
  • Verborgen talenten en verboden gevoelen nog meer in het licht te zetten;
  • Onszelf verder te reconstrueren tot wie wij al zijn.

 

De wijsheid van de reis

Het leren heeft plaats door stukken theorie die we daarna zullen gebruiken in meditaties, trancereizen, lichaamswerk, opstellingen, systemische oefeningen/rituelen en alle activiteiten die we tijdens deze reis zullen ondernemen. We gaan leren door alle ervaringen die we in combinatie en met elkaar zullen hebben en die we stap voor stap integreren en incarneren waardoor de wijsheid van de reis zich als vanzelf aan ons zal ontvouwen. Het Wiel van de Vier Windrichtingen is een rode draad.

 

Nota bene: je kunt alleen deelnemen aan deze reis als je de Leergang en de Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek bij Heilig Vuur hebt gedaan.

 

 

These mist covered mountains, are home now for me. But my home is the lowlands. And always will be, Brothers in Arms van Dire Straits. De reis was onvergetelijk en voelde als thuiskomen door de warmte van de mensen, het klimaat, het eten, de begeleiding van Irene en de groep deelnemers. Een diepe ervaring met een intens programma. Prachtig om te doorvoelen dat ik verlangde naar nog een andere verbinding: die met gezonde mannelijke energie en met mijn vader. Tja, soms is er blijkbaar een reis naar de andere kant van de wereld nodig om te beseffen waar ik het mag zoeken. Het was de enige juiste reis op het enige juiste moment voor mij. Ik neem mijn ervaringen mee in mijn hart en denk er nog vaak aan terug. Dank je wel!

Harry van Zomeren, deelnemer Mexico-reis 2023

 

 

 

 

 

           

"De rijkdom van wat we hebben ervaren, van wat ik heb ervaren, is niet te vangen in foto´s. En de ervaringen worden verhalen. Ik kan het niet vasthouden in mijn hoofd. Maar gelukkig weet ik dat er zoveel meer is en ik daarop kan vertrouwen. Vertrouwen met een hoofdletter. Het is geen les die ik moet onthouden maar wijsheid die is gegroeid."

 

Marieke van Drimmelen, deelnemer Mexico-reis 2023