Home > Wat biedt Heilig Vuur > Opstellingendagen

Opstellingendagen

Iedereen kan meedoen aan deze dagen. Heb je een concrete vraag over je privéleven of een probleem dat je ondervindt in je werk, dan kun je die op zo’n dag aan de orde stellen in een opstelling. Maar ook mensen die kennis willen maken met opstellingenwerk zijn welkom. Voor hen is deelnemen aan een opstellingendag een goede introductie.

 

Werkwijze

 • We werken met 10 tot 20 deelnemers; beginners en gevorderden. 
 • Een opstellingendag begint met een meditatie gevolgd door een korte inleiding over de grondslagen en de spelregels van het werken met systeemdynamieken in de vorm van opstellingen en enkele waarnemingsoefeningen.
 • Daarna gaan we aan de slag met opstellingen, waarin deelnemers concrete vragen aan de orde stellen. Wie zelf niet een vraag aan de orde stelt, kan wel worden gevraagd om een rol als representant in een opstelling op zich te nemen.
 • Als representant sta je voor een persoon of element in het leven van degene die een opstelling doet. Het bijwonen van een opstellingendag als representant/toeschouwer, brengt ook vaak al veel inzichten met zich mee.
 • Voor een goede voorbereiding van je opstelling hoor ik graag van tevoren wat je vraag is, het liefst zo concreet mogelijk, en wat je aan inzicht/ervaring aan het einde van de dag zou willen meenemen. Ook vraag ik je om informatie over je gezin van herkomst en wat belangrijke gebeurtenissen zijn geweest in je familiegeschiedenis, ook van (overgroot)oma's en opa’s, voor zover je dit weet. Deze informatie ontvang ik graag een tot twee weken van tevoren zodat ik voldoende tijd heb om mij te concentreren op de opstelling.
 • We werken van 09.30 (koffie en thee vanaf 09.00 uur) tot 18.30 uur. Houd er rekening mee dat het kan uitlopen. Er is koffie en thee, fruit en lekkers. Tussen de middag maken we gebruik van een uitgebreide, vegetarische lunch.

 

Wanneer en waar

 

2024: 16 maart, 20 april, 1 juni, 14 september, 19 oktober, 16 november en 14 december.

2025: 1 maart, 10 mei, en 7 juni.

 

Locatie

De opstellingendagen hebben plaats in De Comice, te midden van een romantische perenboomgaard. Adres: Haanwijk 11a in Harmelen.

 

Prijzen 

 • Je betaalt € 310,- als je je vraag wilt onderzoeken in een opstelling. 
 • Doe je een opstelling en kom je met je partner of een familielid, dan betaal je samen € 365,-.
 • Kom je in de functie van je werk, dan betaal je € 390,-.
 • Wie (nog) geen opstelling wil doen, maar een dag wil meemaken en als representant wordt opgesteld, betaalt € 115,-.
 • Een therapeut/coach/arts die zijn cliënt/patiënt vergezelt, is van harte welkom en betaalt € 55,-.

 • Als je een opleiding doet bij Heilig Vuur, kun je meedoen tegen een gereduceerd tarief van € 55,-.

 • Alle prijzen zijn excl. 21% btw en inclusief koffie, thee, versnaperingen, fruit en een uitgebreide lunch.

 

 

Mijn proces van diepe transformatie begon tijdens mijn eerste kennismaking met het systemisch werken bij Irene. Een verlangen naar innerlijke vrijheid bracht mij daar. In het magische, niet-wetende en tegelijkertijd alles-wetende veld, keek ik uitgesloten delen van mijzelf, mijn ouders en voorouders aan. Onder liefdevolle en kundige begeleiding nam ik met de bijbehorende groeipijn de stap om uitgesloten delen weer in te sluiten en kwam ik steeds dichterbij de plek waar ik thuis ben bij mij. De plek van oneindige vrijheid. Ik doorzag de strijd die ik maar bleef voeren en verweven zat in alle aspecten van het leven. In samenwerking met het verhelderende veld, mocht ik deze eindelijk stoppen. Ik nam mijn lot, ik nam mijzelf en opende mijzelf voor vergeving en acceptatie. De buiging die volgde, opende de periode na mijn opstelling wegen welke ik nooit voor mogelijk had gehouden. De niet eerder gevoelde boosheid schreeuwde, het uitgesloten en opgekropte verdriet vond vrijheid in tranen over mijn wangen. De getemperde blijheid kwam in schaterlachen naar buiten. Verstoten en afgenomen kind-stukken sloot ik in mijn armen, afgescheidenheid werd innige verbondenheid. Elke beweging in het veld, dichter naar mijn plek, is een beweging naar mijn diepe verlangen van innerlijke vrijheid geweest.

Lonneke Meijer

Op 20 juni 2020 de officiële start van de zomer, heb ik samen met mijn moeder en een lieve vriendin mogen meedoen aan een familieopstelling die prachtig en professioneel begeleid werd door Irene. Nog steeds denk ik terug aan deze inspirerende en indrukwekkende dag, de mensen die ik ontmoet heb, de verschillende opstellingen die ik heb gezien of onderdeel van was en magisch en bizarre dynamiek(en) die er plaatsvinden in het speelveld van de uitdaging, de vraag. Hoe in mijn geval een gebeurtenis in de start van mijn leven centraal stond en hoe deze in het licht werd gezet, zodat de energie hierna weer vrij kan stromen. Zoveel herkenning, en daarnaast voelde ik mij diep geraakt en verwonderd over de andere opstellingen. Dankbaarheid dat ik hiervan onderdeel mocht zijn, de veiligheid, liefde en verbondenheid die we met elkaar voelden. Ik koester de familieopstelling als een bron in mijn hart waar ik steeds terug naartoe kan.

Lieve Verhoeven

Dankzij coaching en familieopstellingen bij Heilig Vuur heb ik de jarenlange woede die ik voor mijn moeder voelde los kunnen laten. Ik heb de onbewuste beloften die ik aan haar gedaan had symbolisch aan haar teruggeven en heb mij verzoend met mijn verleden, inclusief de bijbehorende pijn. Dit alles heeft mij bevrijd.

Ineke, beleidsadviseur bij een gemeente

Lieve Irene, je stroopt je mouwen tot je schouders op, graaft diep naar de wortels van mijn vragen en mijn familie, en haalt zo de oorsprong van datgene wat mij en mijn familie steeds maar overkwam naar boven. Dat is lekker opruimen en kan ik weer verder. Dank! Opstellingendag 15 april 2017.

Wim Conradi

In januari 2017 onderzocht ik in een opstelling mijn relatie met een collega. Nog altijd denk ik terug met veel respect en bewondering aan de dag en hoe Irene die dag leidde. Nog steeds mijn pet af. Vanaf het moment dat ik binnenkwam, voelde ik dat ik goed zat. De eerste dagen na de opstelling was ik erg gedreven om te onthouden wat er gebeurd was. Dat heb ik nu losgelaten. Deze week sprak ik de bewuste collega weer en ik kon haar nu gewoon te woord staan. In haar stem merkte ik dat zij weer hetzelfde pad op wilde, maar ik hoef nu niet meer mee en blijf op mijn eigen plek. Ik laat bij haar wat van haar is. Ook probeer ik meer en meer systemisch denken te gebruiken. Ik merk dat de drie systemische pijlers me helpen rust en orde de creëren.

Stan

In september 2016 heb ik een familieopstelling gedaan bij Heilig Vuur. Het was een rijke ervaring. De opstelling had wat tijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Nu het een paar maanden verder is, merk ik dat ik eerder kan scheiden welke zorg ik wel of niet doe. Dat is prettig. Ik geef mijn grens en gevoel ook eerder aan. Ook merk in dat ik in meer situaties eigenlijk het systeem anders zou willen zien dan hoe het is. Het bewustzijn hiervan maakt dat ik mij realiseer dat ik dat niet kan veranderen en dat dat ook niet nodig is. Accepteren dus! Ik word rustiger van binnen.

Anneke, werkzaam in het onderwijs

Op 30 mei 2015 hebben wij mogen meedoen aan een familieopstelling die op een prachtige manier begeleid werd door Irene. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag en hebben een duidelijk antwoord ontvangen op onze vraag. Er is een onbelicht stuk in de familiegeschiedenis gezuiverd en geheeld. Hierdoor hebben wij stappen kunnen zetten, is er rust ontstaan in onszelf en is het merkbaar dat energie weer kan stromen. Na jarenlange werkeloosheid is mijn man weer actief bezig en heeft zelfs op 62-jarige leeftijd een baan gevonden! Ook was het een cadeau, om even ‘in de huid’ te mogen kruipen van een ander. Dit is een verrijking voor jezelf! De begeleiding van Irene was zeer professioneel en zuiver. Haar betrokkenheid was voelbaar en ook na de opstelling heeft ze ons met liefde begeleid. Daarnaast is de ambiance prachtig gelegen en uit alles blijkt dat de dag met veel liefde is vormgegeven. Onze dank is groot!!

GéJé en Monique Plaisier

Op 30 mei 2015 heb ik een familie-opstelling bij Irene gedaan. Ik kan dit iedereen van harte aanbevelen. Professioneel, zorgvuldig, betrokken, integer, liefdevol en in een veilige ambiance weet zij je bij je vraagstelling te begeleiden. Met een precisie weet zij het veld te openen, inzichtelijk te maken. Dank Irene wat je voor mij hebt betekend. Het inzicht dat ik heb gekregen over wat er in mijn vrouwenlijn speelt heeft me enorm geholpen om mijn eigen vrijheid te leven. Dank ook aan mijn voor-moeders voor het leven dat zij aan mij hebben geschonken.

Sacha van Rooij, Atlas Profilax-therapeut

Op 11 oktober 2014 heb ik bij Irene een vraag over mijn werk ingebracht. We begonnen de dag met voorbereidende oefeningen. Hierdoor stond ik helemaal open voor de opstelling. Door de deskundige en zorgvuldige begeleiding heb ik zicht gekregen op wat mij uit mijn systeem van herkomst belemmert in mijn functioneren in de organisatie waar ik werk. Ik heb een stap kunnen zetten om mijn helende taak te hervatten in beide systemen. Dit merkte ik gelijk in het contact met mijn ouders en de eerstvolgende dag op het werk. Meer mildheid naar mijn ouders en meer onderscheidingsvermogen op het werk. Ik ben Irene en alle deelnemers van de dag erg dankbaar dat zij dit met en voor mij hebben willen doen. Een diepe buiging voor het (bewustzijns)werk!

Patricia van Reeuwijk, psycholoog

In december 2013 nam ik deel aan een opstellingendag. Ik wilde die dag onderzoeken waarom ik mij in Nederland niet erg thuis voel. In mijn opstelling werd heel snel duidelijk dat ik na bijna 40 jaar nog steeds mijn geboorteland Canada ontzettend mis. Ik had niet verwacht dat er nog zoveel heimwee in mij zat. Het feit dat mijn ouders oorspronkelijk uit Oostenrijk komen, maakt het nog ingewikkelder. Het mooie van dit werk is dat alle delen van het systeem een stem hebben en met elkaar kunnen communiceren, en zo dingen uit kunnen werken.Ik kreeg toen de mogelijkheid mij met mijn afkomst te verbinden en verzoenen. Ik kan nu beter bij mijn gevoelens komen, makkelijker mijn tranen laten vloeien. De drang om te verhuizen is voorlopig verdwenen.

Rupert Hutzinger, hovenier

In oktober 2013 heb ik voor het eerst een familieopstelling gedaan. Het was voor mij een openbaring en een hele fijne, positieve ervaring. Ik zie nu duidelijker wat er in onze familie speelt en hoe de ervaringen van mijn ouders deel van mijn leven zijn gaan uitmaken. Puzzelstukjes vallen in elkaar. Niet alleen mijn eigen familieopstelling heeft een grote impact op mij gehad, ook de opstellingen van anderen op die dag waren voor mij heel waardevol. Ik zie duidelijke verbanden tussen mijn familiegeschiedenis en waar ik in het hier-en-nu tegenaan loop. Deze ervaring heeft me ervan bewust gemaakt dat er nog werk aan de winkel is. Met mijn familieopstelling heb ik voor mijn gevoel een goede stap gezet in mijn persoonlijke groei. Alsof er een grote schoonmaak is begonnen. En dat voelt goed!

Hennie Schotman

En wat een verademing dat wat ik ervaar niet direct wordt omgezet in de opdracht om er vanaf morgen 'iets aan te gaan doen'. Dat is aan mijzelf. Misschien kan ik mijn ervaring als ik zou willen nog een tijdje verstoppen. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik mijn waarheid heb gezien.

Peter Oosting, coördinator externe betrekkingen, IND, Ministerie van Justitie

Tijdens de opstellingendag moesten we oefenen met rangorde. Ik zag met verbazing en plezier hoe nauwgezet bepaalde deelnemers die oefening uitvoerden. Sommigen steggelden daar nogal lang over. Op een gegeven moment dacht ik: schiet op, neem mijn plek maar. Ineens realiseerde ik mij hoe gek het eigenlijk was dat het mij helemaal niet uitmaakte waar ik stond en dat ik zonder meer bereid was mijn plek aan iemand af te staan of om zelfs ergens te gaan staan waar ik niet hoorde, alleen maar om de discussie te stoppen. Voor mij is dat een patroon om over na te denken. Ik moet ervoor zorgen dat ik de juiste plek inneem of krijg. Daar word ik gelukkiger van. In mijn werk als holistisch massagetherapeut en als kindercoach is dat nu ook een belangrijke pijler geworden: vind je eigen plek en neem die in.

Birgit van de Weijer, massagetherapeut en kindercoach, praktijk Losjes in Balans

In opstellingen ontstaat een beweging in patronen waarvan ik dacht dat ze vastgeroest waren.

Peter, manager, ministerie