Home > Wat biedt Heilig Vuur > Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek

Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek

 • Waarom lukt het mij niet mijn persoonlijke en professionele mogelijkheden voluit in te zetten?
 • Waarom raak ik steeds in de knoop met bepaalde mensen?
 • Waarom haal ik me elke keer verantwoordelijkheden van anderen op de hals?
 • Waarom lukt het me niet om vrijuit te spreken als het erop aankomt?
 • Waarom lijkt het soms alsof ik steeds dezelfde langspeelplaat afdraai?
 • Waarom lukt het mij niet om bepaalde gewoonten te doorbreken?

 

Als dit herkenbare vragen zijn, dan is de leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek misschien iets voor jou.

 

Door deze leergang te volgen, krijg je een diep inzicht in de werking van systeemdynamieken. Je duikt in je persoonlijke familiegeschiedenis en onderzoekt hoe die doorwerkt in je volwassen leven. Dat leert je hoe je zelf beter kunt functioneren in je werk en je privéleven. Je leert in deze leergang ook hoe je zelf het werken met systeemdynamieken kunt toepassen in je eigen werkomgeving en andere professionele en persoonlijke relaties.

 

De leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek kun je volgen vanuit persoonlijke en/of professionele motieven, bijvoorbeeld om je leidinggevende, adviserende, onderwijzende of coachende taak in je werk verder te verdiepen. De leergang is geschikt voor iedereen die vooruit wil door te ontdekken wat het verband is tussen ‘wie ben ik’ en ‘wat doe ik’ in welke relatie dan ook.

 

 • Als mens leer je hoe je beter kunt functioneren in je privé-relaties (als kind, broer/zus, ouder, partner, vriend of vriendin) en wat je kunt doen om een vitaal en zinvol bestaan te hebben. Je leert ook wat de oorzaak is van hoe je de kwaliteit van je leven op dit moment ervaart. 
 • Als leidinggevende leer je een persoonlijke stijl ontwikkelen; dat maakt je een authentiek, herkenbaar en inspirerend leider voor anderen.
 • Als adviseur leer je helder positie kiezen ten opzichte van je opdrachtgever, onderscheid maken in verantwoordelijkheden en zo je taak optimaal vervullen.
 • Als coach en begeleider leer je het werken met systeemdynamieken toe te passen in je werk. Je waarnemingsvermogen wordt scherper en je interventies doeltreffender. Bovendien krijg je meer inzicht in de relatie tussen jou en je cliënt.

 

Aan het einde van de leergang heb je een diep inzicht gekregen in je persoonlijke ontwikkelproces en kun je daarnaast zelf basis-opstellingen neerzetten en systemische interventies ontwikkelen.

 

Werkwijze

 • We werken in kleine groepen (maximaal 12 personen) waardoor er veel aandacht is voor jouw persoonlijke proces. In elk lesblok kom je dan ook zelf aan de beurt om te ontdekken hoe jouw thema daar aan de orde is.
 • We onderzoeken thema's die spelen in je relatie met je systeem van herkomst; je ouders en voorouders, je broers en zussen, ooms en tante's, neven en nichten. Voorbeelden van thema's zijn: het lot, leven en dood, rouw, oorlog, schuld en schaamte, buigen, afbakenen en uitreiken, geven en nemen, insluiten en uitsluiten, dader- en slachtofferschap, man en vrouw, seksualiteit, ziekte en gezondheid. Daarnaast maak je kennis met veelvoorkomende dynamieken die je aantreft in organisatiesystemen.
 • De leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek is een intensieve opleiding van zestien dagen, verdeeld over acht blokken; twee dagen per maand.
 • Theorie en praktijk wisselen elkaar af. We werken met opstellingen en vormen intervisiegroepen, zodat deelnemers tussen de lesblokken in het geleerde in de praktijk kunnen onderzoeken en oefenen.
 • Aan het eind moet je in je werk laten zien dat je de stof beheerst, ontvang je persoonlijke feedback op jouw ontwikkelproces en een certificaat.

 

Wanneer en waar

 

De negentiende editie van deze leergang heeft plaats op:

 

Blok 1: 27 en 28 september 2024

Blok 2: 1 en 2 november 2024

Blok 3: 29 en 30 november 2024

Blok 4: 17 en 18 januari 2025

Blok 5: 14 en 15 maart 2025

Blok 6: 11 en 12 april 2025

Blok 7: 23 en 24 mei 2025

Blok 8: 27 en 28 juni 2025

 

Locatie: Hooiberg Breeveld, Breeveld 16, Woerden

 

De twintigste editie van deze leergang heeft plaats op:

 

Blok 1: 4 en 5 oktober 2024

Blok 2: 8 en 9 november 2024

Blok 3: 6 en 7 december 2024

Blok 4: 24 en 25 januari 2025

Blok 5: 21 en 22 maart 2025

Blok 6: 18 en 19 april 2025

Blok 7: 30 en 31 mei 2025

Blok 8: 4 en 5 juli 2025

 

Locatie: Hooiberg Breeveld, Breeveld 16, Woerden

 

Prijs

Particulieren: € 4350,-*

Organisaties: € 5750,- *

* excl. 21% BTW, inclusief koffie/thee, uitgebreide lunches, versnaperingen en lesmateriaal.

Het is mogelijk om in termijnen te betalen.

 

'The cure for pain, is in the pain.' Voor mij was deze leergang het juiste moment en de juiste plek om verder af te dalen in mezelf. Onder liefdevolle begeleiding van Irene Grijpink mocht ik het kwantumveld leren duiden, het wetende veld betreden en magie aan den lijve ondervinden. Het is lastig woorden te geven aan een reis die zo allesomvattend was. Zo rauw, pijnlijk en helend tegelijk. Gelukkig stopt het hier niet, want na de zomer mag ik door met de Master. Ik kijk er naar uit!

Marieke de Zwaan, Pomme Lifestyle, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek, 15, 2022-2023

'Lang verwacht, stil gezwegen. Nooit gedacht, toch gekregen’. Deze quote geeft woorden aan een proces dat zich bij mij vanbinnen afspeelde en haar weg vond naar Irene. Vanuit een diep verlangen dat ik niet verder onder woorden kan brengen heb ik de leergang Systeemdynamieken en Persoonlijk Leiderschap gevolgd. Op het juiste moment was zij daar en bleek de juiste gids en daarmee kwam alles samen. Nooit eerder heb ik in mijn leven zo’n diep leren ervaren. Alles wat ik wilde aankijken kwam ik ook tegen in de praktijk. Ook dat is systemisch. Wat fijn, een goede oefening zal je denken. Laat mij je dit zeggen: het is hard werken op veel niveaus. En nee, het is niet mijn bedoeling om je nu af te schrikken, want ik heb nog niets gezegd over de opbrengst. Die is zo enorm verrijkend, vervullend. Die maakt het meer dan waard! En daarom: ik gun iedereen deze leergang. Nieuwe inzichten, verdieping in mijn manier van kijken, een gids met aandacht voor alles en iedereen en een samenzijn met een groep als nooit tevoren. Ik kan er een boek over schrijven. En misschien ga ik dat nog wel doen ook. Wat jij nu moet doen? Volgens mij is dat geen vraag meer :-)

Monique Noya, Leiderschapscoach en Programmamanager, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek, 15, 2022-2023

Gisteren hebben we het afgerond, de vijftiende editie van de Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek bij Heilig Vuur. Een prachtige, diepgaande leergang. Irene verstaat de kunst van het verbinden van liefdevolle toewijding, hartgedragen ambacht, diepgang, intuïtie en weten bijgestaan door een geweldig team. En gelukkig heeft humor ook een plek. In deze reis had ik gezelschap van een ongelofelijk mooie groep mensen: authentiek, toegewijd, integer en veilig. Zo dankbaar voor dit jaar: zoveel geleerd, zoveel ont-dekt, zoveel verbondenheid ervaren en nog zoveel meer waarvoor ik geen woorden heb. En na de zomer reis ik verder in de Master samen met veel anderen uit onze groep. Ongetwijfeld gaat ook dat een bijzonder traject zijn en ik kijk ernaar uit iedereen dan weer te ontmoeten.

Christel Roos, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek, 15, 2022-2023

De leergang, onder leiding van Irene, was een intense, mooie, emotionele en bijzonder leerzame persoonlijke reis. Ik noemde het mijn 'camino'. De vele opstellingen van anderen en zeker ook die van mijzelf hebben mij veel inzichten gegeven. Het maakt dat ik ben gaan begrijpen wat mijn triggers zijn, heb onverwerkt verlies een plek kunnen geven, snap meer dan voorheen wat mijn valkuilen zijn en waar mijn kracht ligt. Ik ben dichterbij mijzelf gekomen en voel mij door alle ervaringen van deze leergang steeds meer verlicht. Mijn 'camino' is in gang gezet en waar het naar toe leidt weet ik niet. Wat ik wel weet en voel is dat het mij veel heeft gebracht en ik, zowel in mijn werk als in mijn privé-leven, een krachtiger en vitaler mens aan het worden ben. Ik wens iedereen deze ervaring en beleving!

Jeannettedeelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 14, 2021-2022

Ik heb de leergang ervaren als een groot geschenk. Irene creëert een veilige en heilige ruimte om samen te reizen naar de plek waar we het kwetsbaarst zijn. Op die plek gingen deurtjes open die me dichter bij mezelf brachten. Ik ervaar meer rust, autonomie, zelfverzekerdheid. Ook meer verdriet, maar ook dat is bevrijdend. Irene, je hebt mijn spirituele en persoonlijke reis in sneltreinvaart gebracht. Ik ben gaan voelen waar de liefde stroomt en waar niet en ben veel meer gaan vertrouwen op mijn gevoel. Zo'n voorrecht ook om getuige te zijn van het proces van anderen! Binnenkort begin ik met de Master. Ik kan niet wachten om nog dieper te onderzoeken wat mij ervan weerhoudt met volle overgave te leven.

Luisa Moreno Ruiz, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 13, 2021-2022

Lieve Irene, wat een cadeau is het om bij jou de leergang te volgen! Wat heb ik mezelf beter leren kennen en wat heb ik een mooie leerschool gehad om dingen anders te zien waardoor ik persoonlijk ben gaan groeien en meer mezelf kan zijn. Ik ben minder streng voor mezelf geworden, kan meer reageren vanuit wie ik echt ben en heb een inniger contact met allen die me lief zijn. In mijn werk helpt dit ook meer vanuit mijn zachte kant te acteren. Een aanrader voor eenieder die op persoonlijk vlak wil groeien.

Sandra Banga, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 13, 2021-2022

Lieve Irene, wat ben ik dankbaar dat jij mij op dit stuk in mijn proces, mijn leven, begeleidt. Dat je me echt ziet.  Nu, maar ook zeker jaren geleden tijdens onze 1:1 sessies. Dankjewel dat je me aanmoedigt om in de spiegel te kijken. Dat je me helpt de poort naar mijn verleden te openen. Dat je me laat zien hoe ik de doorgang naar mijn toekomst vrijmaak. Je hebt me helpen ontwikkelen op een manier, en in een tempo, die me uit m’n voegen heeft doen groeien. Je hebt me laten ervaren hoe ik steeds dichterbij mezelf kan blijven. Zodat ik mezelf steeds beter kan zien. Kan omarmen. Kan dragen. Duizendmaal dank. Jaar twee, de master; kom maar door!!! *zegt ze dapper én met trillende benen* Liefs, Janneke

Janneke Dijkhuis, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 13, 2021-2022

Ik ben veel beter in staat om bij mezelf te blijven en meer uit het leven te halen.

Ferrydeelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 12, 2020-2021

Lieve Irene, afgelopen jaar heb ik je Leergang Persoonlijk Leiderschap en Werken met Systeemdynamieken mogen volgen. Met nadruk op mógen; ik heb het als eervol beschouwd om me elke maand een weekend onder te mogen dompelen in/met jouw Heilig Vuur. Je hebt het vermogen om ogenschijnlijk moeiteloos een veilige bedding te creëren voor iedereen. Iedereen is even welkom, met of zonder eerdere ervaring in persoonlijk werk, zonder oordeel voor waar je staat of voor welke keuze je hebt gemaakt in het leven. Dat geeft veel vrijheid en veiligheid aan de ‘reizigers’ van je leergang. We mogen spartelen, duiken, terugkrabbelen, weerstand voelen, aanschouwen en ons overgeven. Respectvol en zeer liefdevol laat je ons óns pad volgen, in het tempo dat ons past, en niet het pad of het gewenste tempo van de trainer. En daarmee lever je aan ieder lid van de groep heel bijzonder maatwerk. Bewonderingswaardig, hoe je in elke verstrikking iedere keer weer de liefde en een helende beweging ontdekt. En hoe je, ook als het stroperig en zwaar is, je energie weet te bewaren om de lichtheid weer naar het oppervlak te krijgen. Ik heb zóveel mooie bewegingen mogen maken, zoveel inzichten en puzzelstukken gekregen die het helder maken waar ik vandaan kom en wat mij te doen staat in dit leven. En dat maakt me krachtig in mijn eigen persoonlijke leven en mijn keuzes. Ik heb grote stappen mogen maken in het verder aannemen van mijn ouders, en voor hoe het was (en niet was). Daarmee kan ik mezelf losmaken uit de verstrikking en me werkelijk verbinden met mijn ouders, ondanks dat ze niet meer in leven zijn. Mijn vader overleed vlak voordat de leergang begon. De weekenden zijn een enorme steun geweest in mijn rouwproces, daarvoor ben ik je dankbaar. Ik zou voor de wereld wensen dat eenieder een leergang als deze zou volgen. Inzicht en heling voor jezelf betekent automatisch heling voor diegene die vóór je kwam, ná je komt, of die liefdevol naast je staat. En dat maakt ons allen tot een mooier en heler mens.

Mariël Hoevenaars, grimeur en voetreflextherapeut, Amsterdamdeelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 12, 2020-2021

Van mijn hoofd naar mijn hart, dat is wat de leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek mij gebracht heeft.

Peggy Bervoets, België, deelnemer Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamiek 11, 2020-2021

Ik ben je dankbaar voor alles wat je me hebt gegeven en de oneindige energie, liefde en deskundigheid die je daarbij zo zichtbaar aan allen om je heen demonstreert en voelbaar maakt. Zonder de opleiding was ik niet uitgekomen waar ik nu ben, ondanks het feit dat ik ook al een jaar lang van mijn privé-coaching bij je had mogen profiteren. Het is bijzonder wat de energie van de groep voor me heeft gedaan. Ik denk vaak aan al die mooie mensen van mijn opleidingsgroep, van wie ik ook zo veel heb geleerd. Met behulp van hen ben ik 'zacht', althans zachter geworden. Ook hen ben ik dankbaar. Ik ben dit jaar opnieuw gaan beseffen dat ik toch wel een intens levend mens ben. Deze opleiding heeft me alle kansen geboden om dat, met mijn 79 levensjaren, nog eens voluit te leven! Ik had deze ervaring nooit willen missen.

Katuscha Tellegen, jurist in ruste en deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2018-2019

Irene, wat een enorm prettige, zorgvuldige en professionele begeleiding heb jij met jouw assistenten geboden tijdens de opleiding. Leren om de omgeving op een andere wijze te zien en bovenal te leren hoe dit vertaald wordt door mijzelf. Wat een inzicht, wat een vrijheid komt daarmee naar boven. Op naar het vervolg!

Susan Koenraadt, controller, deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2018-2019

Dankjewel Irene, dat je onze gids was bij deze fantastische reis! Prachtig om te ervaren dat je pas los kunt laten als je eerst hebt vastgepakt. Een nieuwe verbinding met mijn roots geeft zoveel ruimte en rust, zowel in werk als privé. Een absolute aanrader voor iedereen die echt met zijn persoonlijke ontwikkeling aan de slag wil!

Harry van Zomeren, Hoofd Elektrotechniek Regio Noord Rijksvastgoedbedrijf, deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2018-2019

Irene is de beste begeleidster die ik me had kunnen wensen. Ze is heel zorgvuldig in haar voorbereiding en in de vragen die ze stelt, waardoor ik me door haar durf te laten leiden. Ze is niet bang en vertrouwt op wat zich aandient, waardoor ik het afgelopen jaar bijzondere ontdekkingen heb gedaan. En ze is creatief, waardoor het altijd verrassend is wat er gaat gebeuren en ze me inspireert in mogelijkheden. Los van alle persoonlijke inzichten die ik het afgelopen jaar heb gekregen (en die me veel rust geven), neem ik uit de opleiding ook inzichten mee over het begeleiden van groepen, omdat Irene daarin een voorbeeld voor me is.

Marieke van Drimmelen, manager bij de Gemeente Amsterdam, deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2017-2018

Na een gezonde dosis argwaan en een goed intakegesprek ben ik aan de Basisopleiding Systemisch Werken begonnen. Wat een KADO !!! Vooraf had ik zoveel twijfels... Is dit wel iets voor mij? Is dit niet te zweverig? Nee dus, ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik heb zoveel prachtige waardevolle inzichten gekregen waar ik nog lang plezier van zal hebben. Nooit was ik me ervan bewust dat onderhuids het verdriet om mijn afwezige vader zo’n plek in nam in mijn leven. Nu ik dit weet, en kan omarmen, voel ik meer rust en ben ik in staat om meer van mezelf te houden en meer zelf de regie te nemen over mijn eigen leven. Ook heb ik mijn plek als 2e van een eeneiige tweeling beter leren begrijpen en accepteren. Hierdoor is de omgang met mijn zus zoveel beter en gezelliger. Kortom: geen spijt :-).

Caroline Reitsma, Project Manager Brandweer Brabant-Noord, deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2017-2018

Na twee jaar te komen bij Heilig Vuur op opstellingendagen had ik toch besloten om de basisopleiding Systemisch Werken 2017-2018 te gaan doen. Ook al had ik al veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, is dit jaar een enorme verrijking geweest. De kracht van het basisjaar is dat je via een systematisch opgebouwd programma, dat ook weer iedere keer op jou is afgestemd, langzaam de diepte ingaat. De diepe inzichten van wat onthuld wordt en de rijk gevoelde ervaring maakt dat ik in een jaar een transformatie heb gemaakt die ik niet voor mogelijk had gehouden in zo'n korte tijd. Ik voel meer vrijheid. Ik ben meer in het leven. Ik ben meer dochter geworden en daardoor meer moeder. Ik sta minder onder invloed van mijn familiesysteem.  Ik heb meer inzicht gekregen in hoe ik me verhoud tot mijn cliënten in mijn praktijk. Irene zet een veld neer van veiligheid, warmte, grenzen, zorgvuldigheid en professionaliteit. Bovendien is het een puur, mooi en liefdevol mens. Een jaar om niet te missen!

Els van Os, Praktijk Els van Os

De Basisopleiding Systemisch Werken is een openbaring met betrekking tot het verkrijgen van inzicht in de vorming van mijn persoonlijkheid van jongs af aan. De verklaring van een oorzaak voor gedrag of gevoel in dagelijkse situaties (privé, werk etc.), geeft mogelijkheden om de gevolgen hiervan te beïnvloeden. Met kleine stapjes ervaar ik verandering en experimenteer ik in omgang met datgene wat me belemmert. De zoektocht naar mijn identiteit, leidt tot bewustwording van mijn ware ik, waardoor ik gericht koers kan gaan geven aan mijn toekomst. Vanaf het begin van de opleiding ervaar ik steeds meer berusting, plezier en genot. Wat een geschenk! De professionele en persoonlijke begeleiding van Irene, creëert alle randvoorwaarden om me, buiten mijn comfortzone, in een vertrouwde omgeving te ontwikkelen.

John Kuijpers, Project Manager Philips, deelnemer Basisopleiding Systemisch Werken 2016-2017

Sinds de basisopleiding bij Heilig Vuur heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug. Dat gevoel is heerlijk, echt thuiskomen in mijzelf. Ik durf weer van alles aan te gaan en te ondernemen èn ik durf ook mijn tijd te nemen, in mijn eigen tempo mijn eigen pad te bewandelen. Wat ik niet kon vatten was wat dit nu mogelijk maakt. En opeens vandaag is het antwoord daar; Ik heb mijn ouders achter mij gezet, ik heb mijn plek als kind ingenomen en daarmee hebben zij hun plek als mijn ouders weer teruggekregen. Ik voel mij onvoorwaardelijk gesteund. Zo grappig; ik keek net in de spiegel en zag mijzelf als dochter. Een prachtig sterk en veilig beeld. Dank voor de prachtige opleiding, voor al je liefde en toewijding. Ik heb er een enorme levenslust door gekregen.

Birgit van de Weijer, therapeut, deelnemer aan Systemisch Werken voor Professionals 2015-2016

Irene is in staat om in korte tijd een veilige atmosfeer te creëren om je leerprocessen aan te gaan. Je bent vrij in de mate waarin je dat doet, maar ze stimuleert je om steeds een stapje verder te zetten. Ze gaat heel zorgvuldig en integer om met wat zich aandient. Door een spiegel voor te houden heeft ze mij geholpen mezelf laagje voor laagje te ont-dekken. Het maakt dat ik anders kijk naar gedrag en situaties. Het heeft me niet alleen (nog meer) inzicht gegeven in mijn patronen, maar vooral ook handvatten om ze te doorbreken. Wat een mooie reis! Een absolute aanrader!

Lydia Kooij, Wieringen, deelnemer aan Systemisch Werken voor Professionals 2015-2016

Ik als denker in contact met mijn hart - Wie had dat nu gedacht? - In verbinding met mijn diepste zelf - Wie had dat nu verwacht? - Een heftige maar mooie reis - Naar mezelf en naar mijn pracht - Het dichten van deze woorden - In het licht van de wereld die weer naar mij lacht - Brengt mij weer bij mezelf - Dat heeft deze opleiding mij gebracht.

Ina Mossink, coach en trainer, deelnemer aan Systemisch Werken voor Professionals 2014-2015

De opleiding systemisch werken voor professionals 2013 - 2014 was voor mij een hele mooie reis samen met een warme, inspirerende groep en onder de deskundige, liefdevolle begeleiding van Irene. Ik heb mijzelf weer beter leren kennen en mijn thema's verder uitgediept.

Marjanne, manager bij de overheid

Dat ik de vruchten heb durven plukken waar ik zo naar verlangde, is misschien wel mijn grootste geschenk na een jaar werken met Irene en een groep binnen de opleiding systemisch werken 2012-2013. Tijdens de opleiding gaat het allemaal over jezelf, over wat kun jij anders doen om jouw leven mooier en beter te maken (geluk!)... Kijken naar gedrag levert op een bepaald punt niets meer op. Je moet dieper, om echt te transformeren. De opleiding systemisch werken grijpt in op dat niveau. Met behoorlijke impact. En ook echt met indrukwekkende resultaten. Veranderingen in jezelf leiden tot veranderingen in je omgeving, of dat nou kinderen, partners, vrienden, collega's of klanten zijn. Deze opleiding is voor mensen die echt willen veranderen, dat ook durven en open staan voor anders werken/kijken! Think about it, en als je durft, ervaar het en pluk er de vruchten van waar je zo naar verlangt.

Erik Sol, manager binnen SAS Institute BV

De opleiding Systemische Werken voor Professionals 2011-2012 bleek een ‘herontdekking van mezelf.’ Een reis naar ‘wie je ten diepste bent’. Wat maakt dat je maar (blijft) doen wat je doet, hoe hard je ook werkt en alle complimenten ten spijt, terwijl het je niet brengt waar je naar verlangt. Voor mij: (zelf) vertrouwen. Systemisch werk verlichtte de weg naar ‘mijn eigen plek.’ In mijn werk als mediator en coach brengt het verdieping en verrijking in de begeleiding van mensen: (ex)partners, ouders en kinderen. Een kleurrijker palet aan interventie-instrumenten om inzicht en bewustzijn te brengen voor een helpende beweging. Het begeleiden van opstellingen wil ik dan ook graag onderdeel maken van mijn werk. Ik volgde bij Irene de opleiding Systemische Werken voor Professionals, de vierdaagse Organistatiedynamieken en de verdiepingsmodule LUZ!. Ook bezoek ik regelmatig de opstellingendagen van Heilig Vuur. Als trainer en begeleider is Irene integer, respectvol, daadkrachtig en zeer ter zake kundig. Irene dank je wel, je bent een mooi mens!

Christel Hobbelen, coach en mediator, Consonant Mediation

Ik heb in 2011-2012 de opleiding systemisch werken ( familie- en organisatieopstellingen) bij Heilig Vuur gevolgd en in september 2012 de driedaagse verdiepingsmodule Luz. Irene doet de naam van haar organisatie Heilig Vuur eer aan. Zij heeft veel bij mij losgemaakt en inzicht gegeven in mijn dynamieken en verstrikkingen in zowel mijn familie- als organisatiesysteem. Het volgen van de opleidingen heeft mij verder gebracht in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarvoor ben ik haar oprechte dank en eerbied verschuldigd. De begeleiding doet zij op een professionele wijze door je te helpen op een veilige wijze je reis te maken. Zij is gedreven, vakkundig en doet haar werk met compassie. Een absoute aanrader!

Rob 't Hart, waarnemend directeur, Gemeente Amsterdam

Ik volg de opleiding Systemisch werken voor professionals 2010-2011. En waar ben ik aan begonnen! De opleiding is intensief en intens, maar op een positieve manier. Ik had er geen idee van dat wanneer je de wereld van het systemisch werken instapt, je na verloop van tijd anders gaat voelen, kijken en daardoor ook op een ander niveau gaat denken. Ik kijk nu anders naar mensen en dat levert mooie ervaringen op. Ik probeer ouders en leerlingen op een andere manier te benaderen, vragen anders te formuleren. Hierdoor ontstaan gesprekken met bijzondere wendingen wanneer we zoeken naar het oplossen van dilemma's.

Jolanda Donker, afdelingsleider en docent in het voortgezet onderwijs

Als ambulant begeleider ben ik vooral coach: van een leerkracht, van een kind en soms van een leidinggevende. Die begeleiding heeft tot doel dat het gedrag van leerkracht of kind verandert, waardoor er optimaal geleerd kan worden. Soms is daarvoor een verandering in het handelen nodig. Maar wat we doen, wordt beïnvloed door processen die zich onder de waterspiegel afspelen. Coachen op gedrag is op langere termijn alleen effectief als duidelijk is wat daar speelt, en als je dat verandert. Systemisch werken geeft inzicht in iemands echte drijfveren, in die dingen die het meest verborgen zijn. Als je weet waarom iemand handelt zoals hij handelt, biedt dat kansen en aanknopingspunten.

Gerlies Mast, preventief ambulant begeleider, Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht

Als maatschappelijk werker heb ik veel met familiesystemen te maken. Voor mij heeft de opleiding Systemisch werken voor professionals nieuwe inzichten opgeleverd op dit vlak. Hoe komt iemand weer in balans? Hoe versterk je iemand? waarom is iemand zo loyaal? Systemisch werken biedt je andere invalshoeken om met dit soort vragen om te gaan. Daarbij zit de beweging altijd bij de ander zelf, en soms kan een kleine beweging een groot resultaat opleveren. Dankjewel Irene, voor deze mooie inzichten.

Ada Grasmeijer, maatschappelijk werker, Utrecht

Wat heeft de opleiding Systemisch werken voor professionals me gebracht? Ik heb bij mezelf patronen ontdekt en opgemerkt dat ik in bepaalde situaties een specifieke rol aannam. Dan ga je bij jezelf nadenken: waar komt dit vandaan? Waarom verval ik in herhaling? Hoe kan ik het doorbreken? Systemisch werken bracht me helderheid en inzicht. Ik kwam erachter hoe ik onbewust aan mijn familiesysteem ben gebonden. Opstellingen maken onderlinge verhoudingen zichtbaar, en de manier waarop je daarin verstrikt kunt raken. Daar kon ik in de opleiding mee aan de slag en het werd me duidelijk waarom ik in bepaalde situaties doe zoals ik doe. Dat neem ik mee. Ik moet nog veel 'oefenen' , maar zelfs nu het nog zo pril is, begin ik de rust al te ervaren.

Eva Veenstra, leerlingbegeleider en leerkracht, basisonderwijs

Als je de wereld van het systemisch werken instapt, ga je na verloop van tijd anders voelen, kijken en daardoor ook op een ander niveau denken.

Jolanda Donker, afdelingsleider, voortgezet onderwijs