Home > Wat biedt Heilig Vuur > Stille verhalen: verbonden en verstrikt met Indonesië

Stille verhalen: verbonden en verstrikt met Indonesië

Ach doekoen, hoor je

de ether zindert nog steeds

stille verhalen

 

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben, direct of indirect, een band met Nederlands-Indië. Hun verhalen zijn heel verschillend: verhalen van vaders die een vuile oorlog werden ingezogen of juist dienst weigerden, verhalen van emigratie en integratie. Voor de tweede generatie werkten die verhalen door in hun opvoeding, in het gezinsleven, in hun jeugd; het zijn verhalen die ze vormden voor de rest van hun leven.

‘Stille verhalen’ is een serie ontmoetingen waarin de verhalen centraal staan van mensen met een familieverhaal rondom Nederlands-Indië. Burger of militair, Indonesiër, Nederlander, Indo of Chinese Indiër – hun levens zijn allemaal verbonden door de verwevenheid van Nederland en Indonesië.

‘Stille verhalen’ is een samenwerking van Irene Grijpink en Erna Speek, beiden coach en trainer. De vader van Irene Grijpink nam deel aan de politionele acties; de vader van Erna Speek was dienstweigeraar, kreeg het stempel van landverrader en belandde in de gevangenis. Samen ontdekten Irene en Erna hoeveel rust en inzicht het delen van de verborgen band met Nederlands-Indië kan geven.

 

Werkwijze

Tijdens de bijeenkomsten staat het delen van elkaars verhalen centraal. Het vertellen van je eigen geschiedenis en het luisteren naar het verhaal van de ander maken ruimte voor inzicht en rust op die plek waar eerder vaak gevoelens van schaamte, schuld, onrust en verdriet huisden. Daarbij maken we onder meer gebruik van methodes die worden gebruikt in systemisch werken. 

 

Waar en wanneer

Op aanvraag in Utrecht 

Neem voor meer informatie svp contact op via het contactformulier.